Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley και SG CIB για νέα έκδοση ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2024. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στόχος είναι να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,5-3,75%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα έκδοση 5ετους ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», ο Ν. Ξυδάκης δήλωσε ότι δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για την έξοδο της χώρας στις αγορές, τονίζοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

«Φτιάχνεται ένα κλίμα υπέρ της Ελλάδας, κρίνει και το διεθνές περιβάλλον ότι η χώρα αρχίζει και βρίσκει τη σταθερότητά της και την αυτοπεποίθησή της. Θα είναι ίσως ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να δοκιμάσουμε μία έξοδο στις αγορές και να ανατροφοδοτήσουμε ένα μέρος του ακριβού χρέους -έχουμε χρέος προς το ΔΝΤ με επιτόκιο γύρω στα 5% μεικτά, ελπίζουμε το επιτόκιο που θα επιτύχουμε να είναι αισθητά χαμηλότερο, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος με φθηνότερο χρήμα. Η έξοδος θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».