«Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός. Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.και πρόσθεσε.

«Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνετε την πρότασή μου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ μηνιαίως», δεχόμενος το χειροκρότημα του υπουργικού συμβουλίου.

«Δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους αλλά και άλλους 280.000 που επηρεάζονται από την αύξηση των επιδομάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η αύξηση των μισθών συνιστά και «τόνωση στην ανάπτυξη».

«Με αυτή μας την απόφαση κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δείχνουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Δείχνουμε ότι είμαστε η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην έκδοση του ομολόγου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό «κατεδαφίζει άλλο ένα αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές».

«Σήμερα η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει», σημείωσε σχετικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων «έχουμε πλέον την δυνατότητα με ασφάλεια να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις μας».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας».

Και απαρίθμησε τις εξής:

-Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων, καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μείωση. «Όσοι νομίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα, διαψεύδονται, μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παραλάβαμε, σε μια κανονική χώρα, σε μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».

-«Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους, αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων».

-Και, «τρίτη εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».