Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γκουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε προ ημερών προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί στη γραμμή της Ένωσης και να τον υποστηρίξει προκειμένου να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

«Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης», δήλωσε για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ταχθεί μέχρι στιγμής υπέρ του Μαδούρο, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει μόνος του την κατάσταση που επικρατεί και το μέγεθος της φτώχειας.

«Δεν θέλω να αναμειχθώ περισσότερο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον πρωθυπουργό ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του κόμματός του να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Και αύριο αν θέλει. Να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, φαρμακεία, σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα και να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς Μαδούρο», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Μαδούρο έχει σφετεριστεί την προεδρία και απέρριψε το ενδεχόμενο να καθίσει μαζί του στο τραπέζι του διαλόγου, τονίζοντας ότι δεν θα τον αφήσει να κερδίσει χρόνο. «Απορρίπτω κάθε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση. Ο Μαδούρο δεν θέλει διάλογο, θέλει να κερδίσει χρόνο. Πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση, όχι σε ένα μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε την προηγούμενη Πέμπτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό του Μαδούρο. Είχε καταγγείλει πως η κίνηση του Γκουαϊδό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης που έχουν ως στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση και  να εμφανίσουν τον Μαδούρο ως παράνομο.

Αναλυτικά τα όσα είχε πει ο Π. Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς  Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση και  να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο.

Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.  Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι.

Στηρίζουμε την από καιρό διεθνή πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού της Ισπανίας Θαπατέρο ώστε να προχωρήσει ένας ειλικρινής και γόνιμος δημοκρατικός  διάλογος μεταξύ των μερών, που θα επαναφέρει τη Βενεζουέλα στη σταθερότητα. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του λαού της Βενεζουέλας».