Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, απόφαση που θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, δηλώνοντας πως «δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους αλλά και άλλους 280.000 που επηρεάζονται από την αύξηση των επιδομάτων».
 
ΣΕΒ και ΣΕΤΕ σχολίασαν με επικριτικό τρόπο την ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ότι μπορεί η αύξηση του μισθού να είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Επισημαίνουν ότι το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.
 
Αναλυτικά η δήλωση τους
 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:
 
•          Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
•          Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
• Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.
 
Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.
 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ τονίζει στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του για τον Ιανουάριο, ότι οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα βοήθησαν στην «ισορροπία» μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, αλλά η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, ιδίως στην αγορά εργασίας, θα μπορούσε να είναι καταστροφική.
 
«Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας πλέον ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών ανταγωνιστικότητας. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Για τους παραπάνω λόγους, η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική».

Δείτε το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ: