Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το ΑΣΕΠ (ψηφίζεται αύριο) και υπογράφεται από τους Παππά, Χουλιαράκη, Κρέτσο και Τσακαλώτο, προβλέπεται ότι «έκαστη δόση καταβάλλεται μέχρι την 15η Μαϊου κάθε ημερολογιακού έτους, αντί του μηνός Ιανουαρίου», με έναρξη ισχύος μάλιστα την 1/1/2019. Όπως σημειώνουν πηγές του TPP, δεδομένου ότι η τροπολογία έρχεται τις 29 Ιανουαρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν λήξει η προθεσμία, πρόκειται για αναδρομική νομοθέτηση, κάτι που την ακόμα πιο προβληματική.

Η τροπολογία, που ήρθε λίγο πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι μια «διευκόλυνση», επειδή η δευτερη δόση έρχεται τρεις μήνες μετά το τέλος της προθεσμίας αποπληρωμής της πρώτης δόσης για τις άδειες.

«Μήπως τα κανάλια ευελπιστούν να συμψηφίσουν αυτή τη δόση με τις εκλογές του Μαΐου; Γιατί το δημόσιο να στερείται αυτά τα χρήματα από τους  καναλάρχες; Να μας πείτε  σε ποιους κάνετε χατιράκι» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η τροπολογια έχει καταγραφεί με ώρα 17:50. Φέρνετε τροπολογίες στη λήξη της συνεδρίασης για να μην γίνει συζήτηση. Τώρα που αναβάλατε την πληρωμή των καναλαρχών ο Χουλιαράρης σαρώνει τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Από μια μαζεύουμε και από την άλλη ‘’τράτο’’ σε αυτούς που οφείλουν».

 

«Κάνουμε μια διευκόλυνση», παραδέχθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, απαντώντας στην κριτική και προσθέτοντας ότι «ο νόμος μας είναι πολύ αυστηρός»

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν για πρώτη φορά για τις συχνότητες. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει νομιμότητα. Τώρα η αντιπολίτευση βγαίνει ευαίσθητη γιατί δεν πληρώνουν οι καναλάρχες; Δεν αναβάλλεται καμία δόση. Εσείς της αντιπολιτευσης αφήσατε καθαρό αποτύπωμα γιατί δεν κάνατε ποτέ διαγωνισμό και όταν εμείς το επιχειρήσαμε, εσείς λειτουργήσατε ως αυτόκλητοι προστάτες των καναλαρχών. Εμείς εισπράξαμε 25 εκατ. ευρώ από τέλη συχνοτήτων και 175 εκατ. ευρώ από φόρο διαφήμισης» τόνισε επίσης ο Κρέτσος.

«Οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέβαλαν μέσα Σεπτεμβρίου 2018, την πρώτη δόση του τιμήματος ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τις 10 συνολικά δόσεις, για τη 10ετούς διάρκειας άδεια την οποία πλέον κατέχουν.
Η πολιτεία, εκτός από καθεστώς νομιμότητας που πέτυχε και επέβαλε στο τηλεοπτικό τοπίο, ενδιαφέρεται και για την ύπαρξη επενδύσεων και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον χώρο και στον κλάδο» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το σύντομο χρονικό διάστημα, που παρήλθε από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος καθώς και τις αυξημένες υποχρεώσεις των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών, ιδίως αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις στην παραγωγή πρωτότυπου ποιοτικού και ανταγωνιστικού προγράμματος, όπως προβλέπεται και από τον νόμο 4339/2015 και την κείμενη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, κρίνεται εύλογη και σκόπιμη η παροχή της δυνατότητας στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς για την καταβολή εκάστης των υπόλοιπων δόσεων του τιμήματος, μέχρι τη 15η Μαΐου εκάστου έτους».

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.