Στο διάγγελμα του προς τους πολίτες των ΗΠΑ, ο Μαδούρο τονίζει πως παρά τις ακραίες φωνές της αμερικανικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αντιληφθούν ότι ο λαός της Βενεζουέλας και ο ίδιος δεν είναι εχθρικός απέναντι τους και πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη ενός σκηνικού αντίστοιχου με το Βιετνάμ. Τονίζει πως η διαρκής επίθεση στη Βενεζουέλα οφείλεται στα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας και όχι στην αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης του.

Είμαι ο Νικολάς Μαδούρο, συνταγματικός πρόεδρος της μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του λαού. Στέλνω μήνυμα στο λαό των ΗΠΑ για να τον ενημερώσω για την εκστρατεία μιντιακού, επικοινωνιακού και ψυχολογικού πολέμου που διεξάγεται στα διεθνή ΜΜΕ και κυρίως στα ΜΜΕ των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας. Έχουν ετοιμάσει μια καμπάνια για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημα που έχει ενεργά σχεδιαστεί, χρηματοδοτηθεί και υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, όπως γνωρίζει πια όλη η κοινή γνώμη. Προωθείται μια εκστρατεία ψεύτικης εικόνας, παραποιημένης και μονταρισμένης εικόνας. Μην πιστεύεις όσα σου λένε τα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Σας λέω από καρδιάς: Καθώς δεν μπορούν να εφεύρουν ότι η Βενεζουέλα και ο Μαδούρο έχουν όπλα μαζικής καταστροφής για να επέμβουν, εφευρίσκουν κάποια εικόνα, κάποια είδηση για να δικαιολογήσουν μια επέμβαση κατά της χώρας μας. Κάνω έκκληση στη συνείδησή σου, έκκληση στην αλληλεγγύη σου, να αφυπνιστείς για την αλήθεια. Να μην επιτρέψουμε ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να επέμβουν θα βρουν ένα Βιετνάμ χειρότερο από αυτό που μπορούν να φανταστούν. Να μην επιτρέψουμε τη βία. Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, περήφανος για το Σιμόν Μπολίβαρ και τον Ούγκο Τσάβες.

Είμαστε ένας λαός με στέρεη δημοκρατία, είμαστε ένας λαός που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε μέρα, όπως ανακύπτουν σε κάθε κοινωνία. Είμαστε ένας λαός που αξίζει σεβασμού. Η χώρα μας έχει πιστοποιημένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου. Και τα μάτια όσων κοιτούν τη χώρα μας θέλουν να βάλουν χέρι σ’ αυτό το πετρέλαιο, όπως έκαναν στο Ιράκ, όπως έκαναν στη Λιβύη. Όχι, το πετρέλαιό μας ανήκει σε εμάς. Έχουμε πιστοποιήσει το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο, έχουμε πιστοποιήσει το τέταρτο απόθεμα καφέ στον κόσμο. Είμαστε μια χώρα με πολλά ενεργειακά αποθέματα, με πολλούς φυσικούς πόρους. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια πίσω από τη διαρκή επίθεση στη Βενεζουέλα. Ζητάμε αφύπνιση της συνείδησης των πολτών, μια αφύπνιση της αλληλεγγύης στις ΗΠΑ. Να μην επιτρέψουν στον πρόεδρο Τραμπ και μια ομάδα ακραίων που τον περιβάλλουν, τον Πομπέο, τη CIA, τον M. Πενς να επιβάλουν τα ψέματά τους για τη Βενεζουέλα και το πραξικόπημα που στηρίζουν, να στηρίξουν το λαό της Βενεζουέλας και να αγωνιστούν για τη δημοκρατία. Στηρίζω πολλά στους πολίτες των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ξεπερνούν το μέγεθος του Ντόναλντ Τραμπ. Θέλω να έχω καλές σχέσεις και να λύσω τα προβλήματα με τη διπλωματική οδό και την ειρήνη. Ζητώ σεβασμό για τη Βενεζουέλα και ζητώ την υποστήριξη του λαού των ΗΠΑ για να μην υπάρξει ένα νέο Βιετνάμ εδώ στη Λατινική Αμερική. Ζητώ ειρήνη, ζητώ σεβασμό. Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας.