Ολόκληρο το κείμενο:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Οι εργαζόμενες/οι και άνεργες/οι Υγειονομικοί, παρακολουθούμε με οργή τις εικόνες των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, τα κέντρα κράτησης και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Έφηβοι που αυτοτραυματίζονται και που επιχειρούν απόπειρες αυτοκτονίας, βιασμένες γυναίκες, παιδιά και άντρες, λεχώνες από καισαρική τομή και νεογέννητα σε σκηνές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γυναίκες που φοράνε πάνες τα βράδια προκειμένου να αποφύγουν το βιασμό στο δρόμο για την τουαλέτα, θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα παιδιά είναι μόνο μερικές από τις τραγικές φιγούρες που εγκλωβίζονται εδώ και χρόνια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κέντρα κράτησης της Ελλάδας.

Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση την περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υποστελεχωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, την απουσία τακτικής και οργανωμένης διακομιδής,τη,σε πολλές περιπτώσεις, μη πρόσβαση σε ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και τις ατελείωτες ουρές για τη σίτιση και τη διανομή ειδών βασικής ανάγκης. Την ίδια στιγμή στα χερσαία σύνορα υπάρχουν επανειλημμένες μαρτυρίες για αναγκαστικές επαναπροωθήσεις σε καθεστώς κράτησης ενώ τα κλειστά λιμάνια της Μεσογείου υποχρεώνουν τα διασωστικά πλοία να παραμείνουν στη θάλασσα για εβδομάδες με αποτέλεσμα να θέτουν εκατοντάδες ζωές σε κίνδυνο και τελικά να τερματίζουν τις επιχειρήσεις τους.

Οι παραπάνω καταστάσεις, οι οποίες στην ουσία αποτελούν τακτικές θανατοπολιτικής για Γυμνές Ζωές, που σκοπό έχουν να τις καταστήσουν μέρα με τη μέρα αόρατες και ανάξιες να βιωθούν, οφείλουν να απαντηθούν και σίγουρα όχι με την αμφισβήτηση της πραγματικότητας γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

  • Αρνούμαστε να δεχτούμε την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης στη χώρα μας.
  • Αρνούμαστε να δεχτούμε τις επαναπροωθήσεις.
  • Αρνούμαστε να δεχτούμε την κακοποίηση και την εγκατάλειψη συνανθρώπων μας που έχουν φτάσει εδώ κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Απαιτούμε την άμεση εύρεση χώρων αξιοπρεπούς στέγασης και διαβίωσης.
Απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Απαιτούμε την άμεση προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

Η τροφή, η ζεστασιά, η παροχή κάθε απαραίτητης ιατρικής φροντίδας είναι δικαιώματα και όχι αιτήματα για τα οποία μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε άπραγοι και σιωπηλοί μπροστά στη βίαιη και ανήθικη εξόντωση των προσφύγων.

Η όποια ανοχή στη συνέχιση των παραπάνω πολιτικών της ΕΕ και δη της ελληνικής κυβέρνησης, των εκτελεστικών οργάνων αυτών που δημιουργούν πολέμους και κερδοφορούν από την εξαθλίωση, είναι συνενοχή.

Εργαζόμενες/οι και Άνεργες/οι Υγειονομικοί στο πλευρό των Προσφύγων