Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, οι δανειστές είναι ενοχλημένοι μετά από όσα είδαν στη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα.  Παρά την προς τα έξω  εικόνα της σύντομης συζήτησης των εκπροσώπων με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν πιο «βαρύ» από ό,τι στην 1η αξιολόγηση, όπως άλλωστε αναμενόταν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε σαφές ότι με βάση τα «ευρήματα» των θεσμών κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα ακόμη δεν έχει διασφαλισθεί ο τελικός στόχος, δηλαδή μία θετική έκθεση από την Επιτροπή που θα οδηγήσει σε μία απόφαση ενεργοποίησης των παρεμβάσεων στο χρέος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δανειστές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τα εξής θέματα:

-οι τράπεζες (που αποτελούν το μείζον θέμα με έμφαση στον “διάδοχο” του Ν Κατσέλη και στην καθυστέρηση παρουσίασης πρότασης από την Αθήνα),

-τα 16 προαπαιτούμενα του 2018 (που εκκρεμούν σε μεγάλο βαθμό με αιχμή την Εγνατία, τις δαπάνες υγείας, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ κλπ),

-το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (που αποτελεί αγκάθι ειδικά για την Γερμανία),

-το ζήτημα των αναδρομικών λόγω δικαστικών αποφάσεων που “φοβίζει” δημοσιονομικά και πλέον αρχίζει να συνδέεται με την μείωση του αφορολογήτου και όχι μόνο,

-η “κόκκινη” έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών που ετοιμάζει παράλληλα η Επιτροπή και δείχνει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, αλλά και

-τα νέα “αγκάθια” με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση που ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά (κατά 11%) ήταν διπλάσια από τις “προσδοκίες” της Κομισιόν.

Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες

Ζητήθηκε επιτάχυνση με στόχο απτά αποτελέσματα στον “διάδοχο” του Ν. Κατσέλη και στα υπόλοιπα πεδία έως τις 15/2, γιατί μετά ο χρόνος τελειώνει. Οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος θα ληφθούν στο EWG της 28ης Φεβρουαρίου (προετοιμάζει την υπουργική σύνοδο της 11ης Μαρτίου). Το εν λόγω EWG θα συνέλθει μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα διαμορφώνοντας και το “τέλος χρόνου” προκειμένου να υπάρξει μία θετική έκθεση.

Γι' αυτό και οι θεσμοί ζητούν να σταλούν το νομοσχέδιο για το Ν Κατσέλη και στοιχεία “ετοιμότητας” για τα υπόλοιπα μέτωπα έως τα μέσα του μήνα. Θέλουν να υπάρξει εν συνεχεία λίγος χρόνος “διαβουλεύσεων” πριν την οριστικοποίηση των εκθέσεων για την Ελλάδα».

Ωστόσο, εχθές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG , αυτό που φάνηκε για πρώτη φορά ήταν η θέση των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την κατάσταση. Το νέο “αγκάθι” του κατώτατου από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει μία αρνητική έκθεση της Κομισιόν ούτε κάποιο “βέτο” στο Eurogroup του Μαρτίου, εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Όμως θυμίζουν ότι η αξιολόγηση είναι συνολική και η απόφαση ακόμη δεν είναι δεδομένη.

Τα μέτωπα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα είναι πολλά, αυτή τη στιγμή το ισοζύγιο είναι αρνητικό.   Ουσιαστικά επαναλήφθηκε η «σύσταση» που φέρεται να μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα οι θεσμοί στην κυβέρνηση, ότι «πρέπει να επιταχύνει» Έγινε σαφές ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει.