«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, για να προσθέσει: «Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να ζητήσουν νέα κεφάλαια και μπορεί να κληθεί πάλι να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση» ανέφερε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα του τραπεζικού συστήματος, έρχονται την στιγμή που το μέτωπο για τον νόμο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τράπεζες και τρόικα πιέζουν ώστε το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει σημαντικά κάτω από τις 250.000 ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος του 2018. Οι δανειστές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για πληθώρα θεμάτων, κατα τον έλεγχό τους στο πλαίσιο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης, αλλά το βασικό ζήτημα ήταν οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και στον  “διάδοχο” του Ν Κατσέλη.

Στην τοποθέτησή του χθες στη Βουλή ο κ. Δραγασάκης εξήγησε πάντως ότι το νέο πλαίσιο είναι υπό επεξεργασία και θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.