Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μπορούν να διατηρούν οι πολιτική αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται με κάτω από 5 βουλευτές τα προνόμιά τους, όπως το δικαίωμα λόγου ως αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και πρακτικά και θεσμικά δικαιώματα (π.χ συμμετοχή σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ενημερώσεις από την κυβέρνηση).

Άλλα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, στα άρθα που προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια Κοινοβουλευτική Ομάδα μείνει με κάτω από 5 βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το κόμμα που βρίσκονται σήμερα, τότε η Κ.Ο διαλύεται. Ωστόσο, καθώς αυτή η ρύθμιση θα εξυπηρετήσει μονό τους ΑΝΕΛ και θα θεωρηθεί φωτογραφική, το σενάιρο αυτό έχει απομακρυνθεί.

Η πιθανή διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει τις συνεχείες επιθέσεις του Πάνου Καμμένου προς την κυβέρνηση, με βαριές εκφράσεις για «πόλεμο» και ισχυρισμούς ότι «δεν θα κάνει παρέλαση».

Από την άλλη πλευρά, σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι «Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη»

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέβαλε την παραίτησή του που είχε προαναγγείλει ακόμα και σήμερα το πρωί, για «4-5 μέρες», προκειμένου όπως υποστήριξε να «ψηφίσει το πρωτόκολο της ένταξης της ΠΓΜΔ στο ΝΑΤΟ». Η αναβολή της παραίτησης Παπαχριστόπουλου ανέβαλε και τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.