«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Το καθεστώς Μαδούρο αρνείται μέχρι τώρα να δεχθεί τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογώ. Για τον λόγο αυτό από εδώ και πέρα θεωρούμε τον Χουάν Γκουαϊδο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο βάσει του συντάγματος της Βενεζουέλας». 

Αμεση και οξύτατη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας από ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου στον Νικολάς Μαδούρο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να διατάσσει νέες εκλογές επειδή ηττήθηκαν οι Δεξιοί στις πρόσφατες εκλογές. «Ποιος δίνει το δικαίωμα στην ΕΕ να δίνει εντολή διεξαγωγής προεδρικών εκλογών σε μια χώρα που έχει ήδη διεξάγει εκλογές, λόγω του ότι ηττήθηκαν οι Δεξιοί τους σύμμαχοι. Προσπαθούν να μας στριμώξουν στη γωνία δίνοντας μας τελεσίγραφο και οδηγώντας την κόντρα στα άκρα. Είναι κάτι που δεν το δεχόμαστε».

Παράλληλα, προειδοποίησε και για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη στη χώρα, σημειώνοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Όλα θα εξαρτηθούν απ' τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών τους συμμάχων. Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».