Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, o Α. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει «να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία» στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Τουρκίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας 4 εκατ. προσφύγων. Αυτό θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη γείτονα χώρα».

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση που υπέγραψαν ΕΕ – Τουρκία, σημειώνοντας πως «οι παράνομες ροές και ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν μειωθεί δραστικά». Ζητά να υπάρξει «εντατικοποίηση» της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας όσον αφορά τις προσφυγικές ροές μιας και «τα ελληνικά νησιά έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως η σχέση του με τον Ερντογάν, βασίζεται «στον σεβασμό, στην ειλικρίνεια και την ευθύτητα αν και δοκιμάστηκε σε αρκετά δύσκολες στιγμές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας». Παράλληλα, υποστήριξε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να «εντατικοποιήσουν» τη συνεργασία, καθώς τα ελληνικά νησιά «υπερφορτώθηκαν» τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, τόνισε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ στάθηκε στο ότι «η επανένωση του νησιού σ' αυτή τη βάση, είναι η μόνη δυνατή λύση».