Όπως μεταδίδει το France24, την Τρίτη η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν που θέλει να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις διαδηλώσεις των πολιτών, που τους τελευταίους τρεις μήνες διαδηλώνουν κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε Σαββατοκύριακο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Λόγω της πλειοψηφίας του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche) στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει συντριπτική νίκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπενζαμίν Γκριβό, να κάνει λόγο για «απόφαση της δημοκρατικής πλειοψηφίας» και να προσθέτει πως «ακούστηκαν ανέντιμες κατηγορίες τους τελευταίους μήνες, αλλά η Δημοκρατία σήμερα  αποφάσισε».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί πλέον στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελευταίο λόγο και πλέον θεωρείται ζήτημα χρόνου να τεθεί ο νόμος σε εφαρμογή. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανιέ, απέρριψε τις κατηγορίες όσων μιλούν για «νόμο – φόβου», υποστηρίζοντας πως πρόκειται για νόμο που «συμβαδίζει με τη λογική και είναι ενάντια στους βανδαλισμούς που εμποδίζουν τις διαδηλώσεις των δημοκρατών πολιτών».

Ο νόμος απαγορεύει, ανάμεσα σε άλλα, στους διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και να προχωρά σε σωματικό έλεγχο διαδηλωτών που «θεωρούνται ύποπτοι», ενώ χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, είχε υποστηρίξει προ ημερών ότι με το νομοσχέδιο θέλουν να τιμωρήσουν εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις. «Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς στη Γαλλία και πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να τιμωρήσει εκείνους που δεν σέβονται την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για τις διαδηλώσεις, εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις, εκείνους που πάνε στις διαδηλώσεις φορώντας κουκούλες».