Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Π. Κορφιάτης ότι το ΣΕΠΕ θα επιβάλει σημαντικά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά) που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές.

«Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα», ανέφερε ο Π. Κορφιάτης και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού θα τιμωρούνται με πρόστιμο που θα ξεκινά από τις 6.000 και θα ανεβαίνει, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Ωστόσο, επισήμανε πως χρειάζεται και η συμβολή των εργαζόμενων για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το Σώμα. «Σκοπεύουμε να δράσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα. Κάνουμε μία συνολική προσπάθεια και θεσμική και ελεγκτική, ώστε να ξαναστήσουμε την εργασία στα πόδια της. Ωστόσο, χρειάζεται και η συμβολή των εργαζομένων». Όπως υποστήριξε, η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου.