Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού «The Local», το ΔΝΤ στέλνει νέο τελεσίγραφο στην Ιταλία, υποστηρίζοντας στην ετήσια έκθεση του για τη χώρα ότι αν δεν λάβουν νέα υφεσιακά μέτρα, θα αναγκαστούν να προβούν σε νέα δημοσιονομική προσαρμογή, απειλώντας ευθέως με την επιβολή μνημονίου.

«Η ενδεχόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών θα μπορούσε να αναγκάσει την Ιταλία να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή που θα οδηγούσε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση και θα επέβαλε δυσανάλογα κόστη στους πλέον ευάλωτους. Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης θα προκαλούσε άνοδο του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους».

Συγκριμένα, υποστηρίζουν πως «αυτή η κρίση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια δραστική δημοσιονομική προσαρμογή» που θα έφερνε τη μείωση της ανάπτυξης, με τους δύο αυτούς παράγοντες να επιβαρύνουν «με δυσανάλογο τρόπο τους πιο ευάλωτους».

Η έκθεση χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη την επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης «να αναζωογονήσει την ανάπτυξη», ωστόσο επισημαίνουν ότι «το προσωρινό κέρδος της ανάπτυξης» που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος προβλέπει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, κινδυνεύει να «ακυρωθεί από τον ουσιαστικό κίνδυνο επιδείνωσης» της οικονομικής κατάστασης.

Το ΔΝΤ εισηγείται διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπει η Ιταλία σε τροχιά μείωσης του κρατικού χρέους, που αυτή τη στιγμή είναι το  δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, προτείνει αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη.