Όπως μεταδίδει το BBC, η Μέι μεταβαίνει για ακόμα μια φορά στις Βρυξέλλες θέλοντας να πείσει τους αξιωματούχους της ΕΕ να κάνουν δεκτό το αίτημα της για αλλαγές στους όρους της συμφωνίας για το Brexit.

Η ημερομηνία που έχει οριστεί για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου και η Μέι τονίζει πως αν και είναι ξεκάθαρα κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν θα μπορέσει να την περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο χωρίς αλλαγές, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως πρόκειται για συμφωνία κατά των συμφερόντων της Βρετανίας.

Οι όροι του Κόρμπιν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian,  ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, γνωστοποίησε μέσω επιστολής του στη Μέι πως μπορεί να την στηρίξει ώστε να περάσει τη συμφωνία, αλλά θέτει όρους που στριμώχνουν το κόμμα των Συντηρητικών.

Συγκεκριμένα, ζητά από την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει μία πολιτική διακήρυξη του πλαισίου για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ και στη συνέχεια να κατοχυρώσει τους νέους στόχους στο βρετανικό δίκαιο, έτσι ώστε ένας μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τους αλλάξει.

Τονίζει πως οι αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη, στην ιδέα της οποίας μέχρι στιγμής η Μέι έχει αντισταθεί σθεναρά,  πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Ολοκληρωμένη τελωνειακή ένωση στη Βρετανία και συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, εναρμόνιση με την ενιαία αγορά υποστηριζόμενη από θεσμικά όργανα, ευθυγράμμιση σχετικά με τα δικαιώματα ώστε τα βρετανικά να μην υποχωρήσουν σε σχέση με αυτά της ΕΕ, σαφείς δεσμεύσεις για τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε οργανισμούς, προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, αλλά και συμφωνίες για μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας.

«Αναγνωρίζουμε ότι η προτεραιότητα τώρα είναι να επιδιώξουμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στις συμφωνίες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στη συμφωνία απόσυρσης, όπως συζητήσαμε όταν συναντηθήκαμε. Ωστόσο, χωρίς αλλαγές στις διαπραγματευτικές “κόκκινες γραμμές” σας, δεν πιστεύουμε ότι απλά αναζήτηση τροποποιήσεων στους υπάρχοντες όρους είναι μια αξιόπιστη ή επαρκής απάντηση», αναφέρει στην επιστολή του. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στην παράταση του άρθρου 50, που αποτελεί πάγιο αίτημα του εδώ και μήνες.

«Κόλαση» μετά την τοποθέτηση Τουσκ

Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξαπέλυσε ευθύτατη επίθεση σε όσους δεν συναινούν, διερωτώμενος «πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια».


Η τοποθέτηση του Τουσκ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της. Εκπρόσωπος της Μέι κάλεσε τους εκπροσώπους της ΕΕ να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, ενώ αναφερόμενος στον Τουσκ δήλωσε ότι «τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η επικεφαλής της ομάδας των Συντηρητικών στην Βουλή των Κοινοτήτων, Αντρέα Λίντσομ ,δήλωσε στο BBC ότι ο Ντ. Τούσκ «δεν έχει τρόπους» και θα πρέπει να απολογηθεί για τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτα και μοχθηρά».

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), επιτέθηκε στον Τουσκ με βαρείς χαρακτηρισμούς. Ο εκπρόσωπος τους, Σάμι Γουίλσον, ανέφερε πως ο «διαβολικός ευρω – μανιακός» Τουσκ προσπαθεί να αλλάξει με πίεση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο οποίο αποφασίστηκε η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αυτός ο διαβολικός ευρω – μανιακός δίνει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο δεμένο με την γραφειοκρατία και τις αλυσίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο Τουσκ και αυτοί οι αγνώμονες διαπραγματευτές της ΕΕ που έχουν ανάψει τη σπίθα του φόβου, προσπαθώντας να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».