Η διάλυση των ΑΝΕΛ θα συμβεί γιατί, αν και η Κ.Ο. του κόμματος χωρίς τον Παπαχριστόπουλο θα έχει 5 βουλευτές, ένας από αυτούς, ο Αριστείδης Φωκάς, είναι μεταγραφή από την Ένωση Κεντρώων και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, δεν πρέπει να προσμετράται στον ελάχιστο αριθμό των 5 βουλευτών που απαιτείται για να κρατηθεί στη ζωή μια Κ.Ο.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα τεθεί στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που προγραμματίστηκε για αύριο το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί, αφού ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, την Παρασκευή. Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος έχει δώσει τελεσίγραφο στον βουλευτή του να παραιτηθεί το πρωί της Παρασκευής, αλλιώς θα τον διαγράψει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο, δήλωσε: «Συνεδρίασε η Κ.Ο. και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα στους ΑΝ.ΕΛΛ., όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής, και, βεβαίως, την εφαρμογή της απόφασης του Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ.». Πρόσθεσε ότι «ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση να ψηφίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε άλλη παράταση αυτής της ιστορίας. Στην πρώτη ψηφοφορία το δεχθήκαμε, με την έννοια ότι είχε πει ότι θα παραδώσει την έδρα, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝ.ΕΛΛ., με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό, να επιτρέψουμε μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία»,