Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων διέκοψε για τις 8 Απρίλιου την, προγραμματισμένη για σήμερα, δικάσιμο για την υπόθεση για τον βασανισμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη λόγω της απουσίας βασικών μαρτύρων. Οι κατηγορούμενοι είναι εννέα συμφοιτητές του από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το «Έθνος» η κατηγορία αυτή συνιστά πλημμέλημα και σε περίπτωση ενοχής δεν προβλέπεται ποινή κάθειρξης για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεχόταν βασανιστήρια επί ένα χρόνο. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι έριχναν στο θύμα καυτό νερό στον λαιμό, τον κλείδωναν σε ντουλάπες και τον μετέτρεπαν σε «τζουκ μποξ», του πατούσαν τα δάχτυλα, τον έδεναν με σχοινί κ.α. Αριθμούνται 23 περιστατικά από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Ο 20χρονος τότε Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015, και είχε βρεθεί νεκρός τον Μάρτιο λίγα μέτρα μακριά από τη σχολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι εννέα κατηγορούμενοι με δήλωση των δικηγόρων τους αρνούνται κάθε κατηγορία και ισχυρίζονται πως είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους που δέχονται μπούλινγκ από τη στιγμή που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Η δήλωση των δικηγόρων:

«Εδραία πεποίθηση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Όλοι οι κρητικής καταγωγής κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν στις 8 Φεβρουαρίου, είναι παιδιά άριστων οικογενειών που δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα για σχόλια και παρατηρήσεις. Το πραγματικό μπούλινγκ το έχουν υποστεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους από την ώρα που έγινε γνωστή η ατυχής ποινική εμπλοκή τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι δεν θεωρούν υπεύθυνο τον Βαγγέλη ή την οικογένειά του για όλη αυτή την ταλαιπωρία, κατανοώντας ότι αυτή εκπορεύεται από εξωδικαστικά κέντρα διαμόρφωσης συνειδήσεως. Τα παιδιά εκφράζουν τη λύπη και τη συντριβή τους για την απώλεια του φίλου τους, τον οποίο διατηρούν στην καρδιά τους με τις καλύτερες αναμνήσεις».