Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λόγω του θανάτου 39 μέχρι στιγμής ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται απολύτως απροετοίμαστο στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και την ενημέρωση των πολιτών.

«Ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 39 και αυξάνονται διαρκώς, το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται απολύτως απροετοίμαστο στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και την ενημέρωση των πολιτών. Ελλιπής, δυστυχώς, αποδεικνύεται  η προετοιμασία του υπουργείου Υγείας στην προφύλαξη και αντιμετώπιση του ιού της γρίπης. Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς -οι νεκροί έφτασαν δυστυχώς τους 39- η κυβέρνηση ολιγώρησε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η απόλυτη ανεπάρκεια σχεδιασμού με τις ελλείψεις στα εμβόλια να είναι πλέον εμφανείς στα φαρμακεία».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, το υπουργείο καθυστέρησε χαρακτηριστικά στο να προμηθευτεί τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του ιού. Έκανε λόγο για υποστελεχωμένες δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγούν τους ασθενείς με γρίπη στον ιδιωτικό τομέα.

«Ενδεικτικό της έλλειψης οργάνωσης του υπουργείου Υγείας είναι ότι οι αναγκαίες παραγγελίες εμβολίων έγιναν μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και ενώ οι πολίτες δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καθυστέρησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση του εμβολίου ξεκινά 15 με 20 μέρες από τη στιγμή που το κάνεις.

Ακόμη, οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) είναι υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη να κατευθύνονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, αναζητώντας θεραπεία με δικά τους έξοδα. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει, έστω και καθυστερημένα, τις ευθύνες της ενώπιον των πολιτών, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνοντας τους πολίτες».