Μιλώντας την Τετάρτη για την προστασία πρώτης κατοικίας και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι ίσως οι πολίτες να κληθούν να βάλουν και πάλι πλάτη στη νέα χρηματοδότηση των τραπεζών.

«Είπα τέσσερις κατά την άποψή μου αυτονόητες αλήθειες: Πρώτη ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Διαφωνεί κανείς σε αυτό; Είμαστε η  χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Από το 2014 έχει αρχίσει η  μείωση των δανείων αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε. Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση  manual δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις».

Η τρίτη η αλήθεια κατά την άποψή μου, είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Μπορεί κανείς να κάνει μία ρύθμιση που θα απαιτήσει οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ρύθμιση; Όχι όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι  η τάδε λύση, παραδείγματος χάρη η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του δημοσίου», ανέφερε για να συμπληρώσει πως η τέταρτη αλήθεια είναι, ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».


«Να μείνουμε στην ουσία αυτών που είπε ο Δραγασάκης»

Ο Ευ. Τσακαλώτος προσπάθησε την Πέμπτη στη Βουλή να μαζέψει αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά και να αρχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία. Κάλεσε την αντιπολίτευση να μην αντιδρά μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα.

«Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μία συζήτηση, αυτή η συζήτηση απαιτεί και από την άλλη μεριά να μπούμε στην ουσία αυτών που είπε και όχι ξαφνικά να πούμε ότι ο κ. Δραγασάκης λέει ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα. Ο κ. Δραγασάκης ανέλυσε πώς βλέπει η κυβέρνηση το θέμα των τραπεζών.

Είμαστε μία κυβέρνηση που νομίζουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα πλαίσιο, στο οποίο οι τράπεζές μας και θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και θα μπορέσουν να αρχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία, και από πράξεις που κάνουν οι ίδιες και από πράξεις που κάνουμε σε συνεννόηση με αυτές, σε αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι ωραίο να μιλάει ο κ. Δραγασάκης, να προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδο της συζήτησης και να βλέπουμε τις αντιδράσεις την ίδια μέρα, που θέλουν μόνο και μόνο να δημιουργήσουν πρόβλημα. Και νομίζω ότι όλοι έχουμε ευθύνη να γίνεται η συζήτηση σε αυτή την βάση».