Μιλώντας στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε ευθέως τον Α. Τσίπρα για το ότι πήρε πολιτικά ανταλλάγματα προκειμένου να συμφωνήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών και αντιγύρισε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού για συνεργασία της ΝΔ με κομμάτι της ακροδεξιάς.

«Αυτή δεν είναι συμφωνία, είναι διευθέτηση. Και μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει “ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”. Είναι αυτός που μαζί με την ακροδεξιά έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μην πιάνετε τη ΝΔ στο στόμα σας για να κάνετε ανιστόρητες αναφορές στην ακροδεξιά» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα» και επανέλαβε πως εντός του κοινοβουλίου πραγματοποιούνται πολιτικά παζάρια από την κυβέρνηση. «Αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν».

Χαρακτήρισε ως «πολιτική ύβρι» να μιλάει ο Α. Τσίπρας για ακροδεξιά, καθώς συγκυβέρνησε με τους εθνικιστές και ακροδεξιούς ΑΝΕΛ  «Είναι αυτός που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις “αγανακτισμένες” κρεμάλες στο Σύνταγμα, είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής».

Παραπληροφόρηση για Βενεζουέλα και πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έναντι του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, παρά το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ της γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα όπως αυτό του Μαδούρο που επιμένετε να στηρίζετε. Θα μας απαντήσετε φαντάζομαι γιατί επιμένετε να διαφοροποιείστε από τις ευρωπαϊκές θέσεις. Αυτά τα καθεστώτα τα σαρώνουν οι εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Ξέρουμε ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία. Θα προσπαθήσετε να τις μεταθέσετε όσο μπορείτε κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα – με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες: Φύγετε».

Παράλληλα, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να τοποθετηθεί για τη διαπραγμάτευση των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά το ότι το Βερολίνο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να συβεί κάτι τέτοιο ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Είδα ότι αντιδράσατε αρνητικά σε μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ότι ένας ευρωπαίος ηγέτης είπε ότι μια σοβαρή αξιοπιστη κυβέρνησης μπορεί να διεκδικήσει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τη χώρα. Συμφωνείτε σε αυτόν τον εθνικό στόχο; Σας καλώ κ. Τσίπρα να πάμε μαζί να τα διεκδικήσουμε. Εκτός αν πράγματι αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη έχοντας προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα»