Με συμβολικούς, και πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, συνεχίζουν το Σάββατο τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ενισχύοντας τη δράση τους και ακολουθώντας  τη θέση τους με την απόφαση που έλαβε την περασμένη Κυριακή η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Οι αγρότες ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου με τα τρακτέρ τους από το μπλόκο της Νίκαιας, με στόχο να αποκλείσουν την εθνική οδό στα Τέμπη. Η αστυνομία τονίζει πως δεν θα επιτρέψει τα αγροτικά μηχανήματα από το κομβόι του μπλόκου της Νίκαιας να φτάσουν στις σήραγγες των Τεμπών, προκειμένου να μην αποκλείσουν την εθνική οδό στο ύψος αυτό, σύμφωνα με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντής της Θεσσαλίας Βασίλης Καραπιπέρης. Ωστόσο, οι αγρότες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν πίσω.

Ενώ τα μπλόκα των αγροτών ενισχύονται, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στον Νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας, στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας, στον Νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου, στον Νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης, στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης και στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Έχουν υπογράμμισε ότι δεν αρκούνται σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως στη συνάντηση εκτός του Σταύρου Αραχωβίτη πρέπει να παρίστανται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει μια πολύπλευρη συζήτηση γύρω από τα αιτήματα τους.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι με τις κινητοποιήσεις τους θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση και όχι να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος δεν θα κλείσει στα μπλόκα, αλλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων:

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).

Τιμές προϊόντων: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Χαμένο εισόδημα: Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές – λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Πληρωμές χρωστούμενων – καλλιεργητικά δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες και κτηνοτρόφους (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, συμμετοχή σε προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.

Φορολογία: Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Ασφάλιση – συντάξεις: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Παρακρατήσεις για χρέη – «κόκκινα» δάνεια: Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

ΚΑΠ της ΕΕ: Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Κτηνοτροφία: Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές. Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.

Δασικοί χάρτες: Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.