Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ΟΗΕ πιέζει για την εφαρμογή εκεχειρίας και την απομάκρυνση των στρατευμάτων από τη Χοντέιντα, το βασικό λιμάνι από το οποίο εισέρχονται στην Υεμένη οι περισσότερες εισαγωγές, που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο.

Η πρόσβαση στους 51.000 τόνους σιτηρών και στον εξοπλισμό για την επεξεργασία τους είναι στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν σε έναν «προκαταρκτικό συμβιβασμό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για την απόσυρση των στρατευμάτων, αν και ακόμη δεν υπάρχει τελική συμφωνία.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι αισιοδοξεί μετά την πρόσφατη δέσμευση όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί τρόπος να υπάρξει πρόσβαση στους μύλους στη Χοντέιντα.

«Τονίζουμε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης στους μύλους αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των πλευρών που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη. Με την ασφαλή, απρόσκοπτη και συνεχή πρόσβαση ο ΟΗΕ μπορεί να καταστήσει διαθέσιμα τα τρόφιμα για όλους όσοι τα έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση του Γκρίφιθς, την οποία συνυπογράφει ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ, επισημαίνεται ότι ο οργανισμός εντείνει τις επιχειρήσεις του προκειμένου να προσφέρει διατροφική βοήθεια σε σχεδόν 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη που δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.