Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες συναντώνται σήμερα, ώστε να συζητήσουν για το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ είναι πιθανό στη συνάντηση να βρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση αρχικά επιθυμούσε όρια προστασίας πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία 150.000 έως 250.000 ευρώ και εισόδημα δανειολήπτη έως 35.000 ευρώ, αλλά δείχνει να συμβιβάζεται με την πρόταση που θα προστατεύει όσους έχουν σπίτια αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και το εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση που θα συζητηθεί, στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ)

Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί να πληρούνται, όπως και στην περίπτωση των στεγαστικών του σημείου 2, τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του εισοδήματος. Η ρύθμιση και τα χαρακτηριστικά της (κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου) θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα παίξουν και οι προτάσεις του Γ. Δραγασάκη, που προ ημερών είχε τονίσει πως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι μεγάλο και είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο του να χρειαστεί οι πολίτες να πληρώσουν για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι ο Γιάννης Δραγασάκης έχει πλήρη επίγνωση του τι γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την κάθε τράπεζα και αναμένεται να πιέσουν τόσο τον Αλ. Τσίπρα όσο και τον υπουργό οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του αντιπροέδρου.