Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Μέι απέρριψε τους όρους που της είχε θέσει προ ημερών ο Κόρμπιν προκειμένου να την βοηθήσει να περάσει τη συμφωνία που έχει συνάψει η πρωθυπουργός με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Κόρμπιν είχε ζητήσει τελωνειακή ένωση στη Βρετανία και συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, εναρμόνιση με την ενιαία αγορά υποστηριζόμενη από θεσμικά όργανα, ευθυγράμμιση σχετικά με τα δικαιώματα ώστε τα βρετανικά να μην υποχωρήσουν σε σχέση με αυτά της ΕΕ, σαφείς δεσμεύσεις για τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε οργανισμούς, προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, αλλά και συμφωνίες για μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας.

«Είμαστε απολύτως σαφείς σχετικά με τις προτάσεις αυτές: Δεν εξετάζουμε τις τελωνειακές προτάσεις του Jeremy Corbyn. Δεν εξετάζουμε προτάσεις για παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Πρέπει να έχουμε τη δική μας, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέι.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε τον ελιγμό της κυβέρνησης «με στόχο να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει τους βουλευτές σε μία επιλογή, που θα ισοδυναμεί με εκβιασμό, ανάμεσα στην προηγούμενη συμφωνία για το Brexit και μία έξοδο άνευ συμφωνίας», ένα σενάριο που προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους της Βρετανίας. Η Μέι με επιστολή της προς τον Κόρμπιν προτείνει να συζητήσουν εκ νέου για τη συμφωνία

Την Κυριακή ο Κιρ Στάρμερ, ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit, δήλωσε πως στην ψηφοφορία για τη συμφωνία θα πρέπει οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο, η Μέι δείχνει να είναι έτοιμη να ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας την Τρίτη, προκειμένου να διαπραγματευθεί μία τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ, η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Νέες προειδοποιήσεις από ΕΕ

Την ώρα που η Μέι αναζητά τρόπους για να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο,  ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» για να διευθετηθεί η συμφωνία διαζυγίου πριν από τις 29 Μαρτίου

«Ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά λίγος. Η συμφωνία αποχώρησης στην οποία συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου». Παράλληλα, ο Μπαρνιέ πρότεινε να κινηθεί η Μέι προς τις προτάσεις του Εργατικού Κόμματος για μια διαρκή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.