Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος εμφανίστηκαν αμετανόητοι ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, προσπαθώντας να δικαιολογηθούν για το ότι στις 17 Ιανουαρίου του 2013 τα χαράματα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν επτά φορές τον 27χρονο Πακιστανό  Σαχτζιάτ Λουκμάν, που πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, o Στεργιόπουλος ισχυρίστηκε πως ακούμπησε τον Λουκμάν με το μαχαίρι «χωρίς καθόλου δύναμη», τονίζοντας πως δεν είδε το θύμα να έχει υποστεί τραύματα από τον ίδιο.

«Κατέβηκε ο Λιακόπουλος από το μηχανάκι και πιάστηκαν στα χερια. Δεν έβλεπα τί εγινε. Ακούω συμπλοκή και τους βλέπω μαζί. Ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. “‘Αφήστε τον”, του λέω αλλά δεν τον αφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη.
Το θύμα το αφήσαμε τελευταία φορά να προχωράει. Φεύγουμε. Δεν κρυφτήκαμε, ούτε εξαφανιστήκαμε, ούτε εξαφανίσαμε τα μαχαίρια. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας. Θεώρησα ότι από τα τραύματα τα δικά μου δεν είχε πάθει τίποτα. Δεν είδα να τον χτυπάει ο συγκατηγορούμενός μου, δεν είδα πουθενά αίματα».

Σε ερώτηση του Προεδρείου για το πώς ερμηνεύει το συμβάν, απάντησε ότι το θύμα θίχτηκε και παρεξηγήθηκε και οι δύο δράστες έκαναν λάθος με τον τρόπο αντίδρασης τους, ενώ ερωτηθείς για τον λόγο που χρησιμοποίησε το μαχαίρι και όχι τα χέρια του απάντησε ότι ήταν λάθος του.

Ο εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο αν γίνεται να ευσταθεί ότι «το θύμα κάνει τσαμπουκά στο δρόμο με βρισιές, ενώ πάει για μεροκάματο στη λαϊκή για 20 ευρώ;», με τον Στεργιόπουλο να απαντά ότι το θύμα «θίχτηκε προφανώς. Μας έβρισε».

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν γίνεται να μην αντιλήφθηκαν την εθνικότητα του Λουκμάν και ότι δεν γίνεται να μην μπόρεσαν να προσπεράσουν με μηχανή 300 κυβικών ποδήλατο, όπως είχαν ισχυριστεί, με τον Στεργιόπουλο να παραδέχεται πως αντιλήφθηκε ότι ήταν αλλοδαπός και ότι μπορούσαν άνετα να περάσουν και να φύγουν.

Ο Λιακόπουλος έκανε λόγο για ένα «χαζό τσαμπουκά», υπογράμμισε για πρώτη φορά πως ο.Λουκμάν του έκανε κεφαλοκλείδωμα, με αποτέλεσμα εκείνος να αντιδράσει: «Τα είχα χαμένα. Εκείνη τη στιγμή αυθόρμητα τον χτύπησα, δεν επέλεξα το σημείο. Εκείνη τη στιγμή αντέδρασα ενστικτωδώς». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την εθνικότητα του θύματος, ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ότι τα 117 φυλλάδια της που βρέθηκαν σπίτι του ήταν προεκλογικό υλικό, το οποίο του είχαν δώσει στην πλατεία Νέα Σμύρνης και το κράτησε.

Διαψεύδονται από τις μαρτυρίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Jailgoldendawn, οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων αντιφάσκουν σε κάθε περίπτωση με τα όσα κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες που σήκωσαν τα παντζούρια του σπιτιού τους και πρόλαβαν να δουν το τέλος της δολοφονικής επίθεσης: το μηχανάκι ήταν τοποθετημένο δίπλα και μπροστά από το ποδήλατο (οι κατηγορούμενοι λένε ότι ήταν πίσω του), ο Λουκμάν κατέληξε στο έδαφος δέκα μέτρα πιο πέρα (οι κατηγορούμενοι λένε ότι όταν έφυγαν ο Λουκμάν ήταν όρθιος), το μηχανάκι είχε πινακίδα που μετέπειτα αφαιρέθηκε (οι κατηγορούμενοι λένε πως εξαρχής δεν είχε πινακίδα). Σύμφωνα με την κατάθεση της μίας μάρτυρος που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, η ρόδα του αναποδογυρισμένου ποδηλάτου γύρναγε ακόμα, γεγονός που αποδεικνύει την αιφνιδιαστική και αστραπιαία επίθεση που δέχτηκε ο Λουκμάν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί συμπλοκής.

Η ομολογία του ρατσιστικού κινήτρου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ένας εκ των δύο αστυνομικών που εντόπισαν τους δράστες και τους στο Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων, δήλωσε πως οι δράστες ομολόγησαν την επίθεση τους λέγοντας πως έπραξαν σωστά, καθώς ο Λουκμάν ήταν αλλοδαπός από αυτούς που έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό. «Είμαι σίγουρος ότι μου είπαν: “Οι αλλοδαποί έχουν έρθει στη χώρα μας, μας κάνουν κακό. Καλά δεν του κάναμε;”. Λέω αυτό που άκουσα».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν τότε οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης και Τάκης Ζώτος, οι καταθέσεις των αστυνομικών αποδεικνύουν το ρατσιστικό κίνητρο. «Η αποδεικτική διαδικασία είναι πάντοτε ζωντανή και σήμερα για πρώτη φορά προέκυψε το πολύ σημαντικό στοιχείο να ομολογούν οι κατηγορούμενοι, συνομιλώντας με αστυνομικούς, το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Η μαρτυρία αυτή εισφέρεται για πρώτη φορά και έπεσε σαν βόμβα στο δικαστήριο καθώς επιβεβαιώνει πλήρως την πρωτόδικη απόφαση που έκρινε ότι το κίνητρο ήταν ρατσιστικό».

Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δικάσιμος στην οποία αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα