Μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, κατά του μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη που τον λίντσαραν. Είχε προηγηθεί το αίτημα της πλευράς των κατηγορουμένων αστυνομικών για επανάληψη των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της σορού του Ζακ, που επικύρωσε τις αρχικές εξετάσεις στις οποίες βασίστηκε η ιατροδικαστική έκθεση.
 
Όπως τονίζουν οι δικηγόροι, η αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων για τα αίτια του θανάτου του Ζακ, αποδεικνύουν επικοινωνιακή στόχευση της υπεράσπισης των αστυνομικών που επιχείρησε να αμφισβητήσει το Πόρισμα των Ιατροδικαστικής έκθεσης προκειμένου να αποσείσει τις βαριές ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων.
 

«Η επανάληψη των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της σορού του Ζαχαρία Κωστόπουλου μετά από αίτημα της πλευράς των κατηγορουμένων αστυνομικών, επικύρωσε τις αρχικές εξετάσεις στις οποίες βασίστηκε η ιατροδικαστική έκθεση.
 
Η αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων που ανέδειξαν τα αίτια του θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου, αποκάλυψε την αρχική επικοινωνιακή στόχευση της υπεράσπισης των αστυνομικών που επιχείρησε να αμφισβητήσει το Πόρισμα των Ιατροδικαστικής έκθεσης προκειμένου να αποσείσει τις βαριές ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων.
 
Προκειμένου να αποδοθεί η ορθή ποινική κατηγορία κατά των αρχικών κατηγορουμένων του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη, κατατέθηκε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής στις 12/2/2019 εναντίον τους μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Δεδομένου ότι τα συμπεράσματα της Ιατροδικαστικής Έκθεσης οδηγούν ευθέως στην αιτιώδη συσχέτιση του θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου με τα πλήγματα που δέχθηκε, η ορθή απόδοση της κατηγορίας αποτελεί αίτημα του δικαίου και της ουσιαστικής δικαιοσύνης.
 
Αθήνα, 12/2/2019

Οι πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου

Άννυ Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων

 
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον Ζακ Κωστόπουλο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους τον Δεκέμβριο.
 
Κατά των αστυνομικών έχει ασκηθεί δίωξη για θανατηφόρα σωματική βλάβη, καθώς εμφανίζονται να βιαιοπραγούν κατά του αναίσθητου Ζακ Κωστόπουλου. Ο ανακριτής απέδωσε την εν λόγω κατηγορία στους αστυνομικούς από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και από το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει.
 
Οι ίδιοι έχουν υποστηρίξει ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και όσα προβλέπουν τα εγχειρίδια της αστυνομίας για τη χειροπέδηση. Σημειώνεται ότι ότι όπως έχει αποκαλύψει το ThePressProject, μπορεί οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, ωστόσο στο κατηγορητήριο ο ανακριτής θεωρεί ως δεδομένο το αναπόδεικτο σενάριο του «επίδοξου ληστή» Ζακ, που «είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι».