«Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» κατέθεσε στη δίκη για τη σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του ΟΤΕ και ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος Σπύρος Αυγερινός. 

«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα… Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει ,από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο… Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα» υποστήριξε ο Τσουκάτος και πρόσθεσε:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου! Ο οποίος από αυτό το εδώλιο, για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει», είπε ακόμη.

Ο Τσουκάτος ανέφερε επίσης στην απολογία του: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Στη συνέχεια έλαβε χώρα ο παρακάτω διάλογος με τον εισαγγελέα:

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Θ. Τσουκάτος: Στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Θ. Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα. Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν .

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Θ. Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Θ. Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.