Σύμφωνα με το euractiv.com, η οδηγία στοχεύει στη διασφάλιση της δίκαιης αμοιβής των παραγωγών δημιουργικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, ωστόσο ορισμένα εμπλεκόμενα μέρη άσκησαν αυστηρή κριτική υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία ενδέχεται να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Τα δύο πιο επίμαχα σημεία της Οδηγίας Copyright σχετίζονται με τα Άρθρα 11 και 13.

Το Άρθρο 11 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναρτούν ενημερωτικά, ειδησεογραφικά άρθρα – όπως η Google News, να συνάπτουν σύμβαση άδειας χρήσης του σχετικού υλικού με τον αρχικό εκδότη.

Το συμφωνημένο κείμενο πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από το ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ. Η υιοθέτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να λάβει χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, το αργότερο ως τα μέσα Απριλίου. Μόλις υιοθετηθεί από τους δύο θεσμούς, τα Κράτη – Μέλη θα έχουν διορία 24 μηνών για να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και όπως τονίζει και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στην ανακοίνωσή του, λίγα ΜΜΕ το έχουν θίξει, παρότι πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται των δημοκρατικών μας θεσμών και της ελευθερίας του λόγου. «Ένα θέμα που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα περιορίσει τις ελευθερίες της δικής μας και των επόμενων γενεών» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Όπως εξηγούν οι Πειρατές, η προτεινόμενη οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία της Ε.Ε. σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους παραδοσιακούς εκδότες και τα έσοδά τους από τις μεγάλες πλατφόρμες διαδικτύου. Ωστόσο, οι συνέπειες της μεταρρύθμισης υπερβαίνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα ή τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Με την παράδοση του ελέγχου των πληροφοριών σε μία μη δοκιμασμένη τεχνολογία που ανήκει αποκλειστικά στους γίγαντες του διαδικτύου, οι νομοθέτες ανοίγουν την κερκόπορτα στον εταιρικό έλεγχο των επικοινωνιών στο διαδίκτυο.

Όπως έχει αναλυθεί και σε σχετικό άρθρο του TPP, αναφορικά με το άρθρο 13, απαιτεί από τις πλατφόρμες την «αστυνόμευση» περιεχομένου που μεταφορτώνεται, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένο λογισμικό που θα ανιχνεύει και θα φιλτράρει τις παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι μικρότερες πλατφόρμες, χάριν της καινοτομίας, ενώ οι υπόλοιπες οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικά «φίλτρα πνευματικών δικαιωμάτων» που θα εξετάζουν όλες τις δημοσιεύσεις και θα λογοκρίνουν οτιδήποτε κρίνεται ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τους ισχυρότερους, που έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα.

Τα φίλτρα όμως αυτά, όπως εξηγούν οι Πειρατές, δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν νόμιμη χρήση περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα και είναι εύκολο να κάνουν σφάλματα. Ακόμα και με 99% ορθή λειτουργία τους, εκατοντάδες χιλιάδες ώρες περιεχομένου που ανεβαίνει καθημερινά, καθώς και εκατομμύρια φωτογραφίες θα θεωρούνται λανθασμένα ότι παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όμως, τα πιο εξελιγμένα φίλτρα έχουν πολύ χαμηλότερη πιστότητα από το 99% και φυσικά κοστίζουν τεράστια ποσά. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μικρές εταιρείες περιεχομένου να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες όταν αυτές θα έχουν ήδη εδραιωθεί. Θα πρέπει μόλις περάσουν ένα μέγεθος που καθορίζεται από την νομοθεσία να αγοράσουν ή να αναπτύξουν αντίστοιχη τεχνολογία αλλιώς κινδυνεύουν με μηνύσεις για οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες τους!

Διαβάστε την ανάλυση του TPP για τις αλλαγές εδώ