Το GROW Observatory εμπλέκει εκατοντάδες αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη συλλογή ανοιχτών εδαφικών δεδομένων που χρησιμεύουν στην κλιματική προσαρμογή.

Με οικοδεσπότη την CulturePolis και υπό το συντονισμό του επικεφαλής του GROW Observatory στην Ελλάδα  Παύλο Γεωργιάδη, εκατοντάδες συμμετέχοντες σε φυσικό χώρο αλλά και μέσω livestreaming συμμετείχαν σε μία βραδιά ενημέρωσης, συζήτησης και δικτύωσης με επίκεντρο την επιστήμη πολιτών, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων εκ μέρους διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι παγκόσμιες προκλήσεις με τοπικές επιπτώσεις, και οι διακρατικές συνεργασίες και διατομεακές συμπράξεις που προάγουν τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, την κλιματική δράση και τη φροντίδα της γης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Χριστίνα Μπαριτάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για σύνδεση της αναπτυξιακής ατζέντας της χώρας με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω διαδικασιών διαβούλευσης με διεθνείς οργανισμούς, επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία πολιτών, αλλά και μέσω της διυπουργικής συνεργασίας.


 Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Χριστίνα Μπαριτάκη.

Αίσθηση προκάλεσε η κεντρική ομιλία του Dr. Drew Hemment, Επικεφαλής Έρευνας του GROW Observatory από το Edinburgh Futures Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σχετικά με το όραμα που εμπνέει την ανάπτυξη των Παρατηρητηρίων Πολιτών. Αντιμετωπίζοντας το GROW Observatory ως ένα πιλοτικό εγχείρημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Dr. Hemment παρουσίασε τις μεθόδους και τα εργαλεία που επιτρέπουν σε πολίτες, designers, τεχνολόγους και επιστήμονες να συλλέγουν, να μοιράζονται, να οπτικοποιούν και να αναλύουν ανοιχτά δεδομένα, προκειμένου να δημιουργούν νέα γνώση για την κλιματική προσαρμογή.


Ο Επικεφαλής Έρευνας του GROW Observatory, Dr. Drew Hemment από το Edinburgh Futures Institute.
 
Τη σημασία της Επιστήμης την Πολιτών για την επαλήθευση των δορυφορικών δεδομένων από την επιφάνεια της γης μέσω της χρήσης αισθητήρων, έξυπνων τηλεφώνων, και drones τόνισε και ο Δρ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος BEYOND. O Δρ. Κοντοές εντυπωσίασε το κοινό με τον όγκο και την ποικιλομορφία των δεδομένων που συλλέγει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με στόχο την πρόληψη ακραίων φυσικών φαινομένων και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Φανερά φορτισμένος, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι και τη πλημμύρα στη Μάνδρα, τονίζοντας πως η συλλογή “μεγάλων δεδομένων” δεν επαρκεί εάν δεν μεταφράζεται σε άμεση δράση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.


 Ο Διευθυντής Έρευνας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Χάρης Κοντοές, και επικεφαλής του προγράμματος BEYOND.

Στη συνέχεια η Dr. Deborah Long,  Διευθύντρια Προγράμματος του GROW Observatory από το Πανεπιστήμιο του Dundee, εξήγησε με ποιον τρόπο τα Παρατηρητήρια Πολιτών μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες μεταξύ της κοινωνίας, της ερευνητικής κοινότητας και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής. Τόνισε ότι πλέον, η παροχή ακριβέστερων κλιματικών μοντέλων πρόβλεψης και η προώθηση πιο βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας μπορούν να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας.


 Η Διευθύντρια Προγράμματος του GROW Observatory, Dr. Deborah Long, από τό Πανεπιστήμιο του Dundee.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Κωνσταντίνου Μαχαίρα, Προέδρου της Οργάνωσης Γη, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού για την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και με παρουσίαση τριών έργων ανεξάρτητων ομάδων που εστιάζουν στην επιστήμη πολιτών σε διαφορετικές πόλεις και χωριά της χώρας: το “ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ για την Αειφορία”, η πλατφόρμα Paratiro.gr και το Athens Science Festival.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία πήραν το λόγο εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της ερευνητικής και τεχνολογικής κοινότητας, καθώς και ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την κοινωνική μετάβαση προς την αειφορία. Οι βασικοί προβληματισμοί του κοινού αφορούσαν την κατοχύρωση της ασφάλειας και ανοιχτής διάθεσης των δεδομένων και τη δυνατότητα παραγωγής αισθητήρων βάσει ανοιχτών πρωτοκόλλων. Επίσης αναδείχθηκε η πρόκληση προσαρμογής των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, και η ανησυχία για πιθανή χειραγώγηση τους για ιδιοτελείς σκοπιμότητες.


 Ο Παύλος Γεωργιάδης, Community Manager του GROW Observatory, κρατά έναν αισθητήρα εδάφους με τον οποίο εκατοντάδες αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη συλλέγουν ανοιχτά δεδομένα του εδάφους

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διοργάνωσης και Community Manager του GROW Observatory Παύλος Γεωργιάδης «εισερχόμαστε σε μία δεκαετία στην οποία δεν θα κριθεί η σωτηρία του πλανήτη, αλλά η επιβίωση της ανθρωπότητας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας περνά μέσα από τον εκδημοκρατισμό της επιστήμης, της τεχνολογίας και των δεδομένων. Ζητούμενο είναι η χάραξη έξυπνης πολιτικής, ικανής να βελτιώσει τη ζωή των πολλών και να συνεισφέρει στην επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι πώς η δική μας γενιά θα επανασυνδεθεί με τη Γη και εάν η 4η βιομηχανική επανάσταση θα διαμορφώσει νέα κλειστά συστήματα εξουσίας και εξόρυξης των φυσικών πόρων, ή θα επιταχύνει τη μετάβαση προς την αειφορία, συνεισφέροντας στην εξάλειψη της πείνας, την κλιματική δράση και τη φροντίδα της γης».