Κυβέρνηση και τραπεζίτες κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αντικειμενική αξία στα ακίνητα καλύπτει ακίνητα έως και 250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του δανείου που θα τυγχάνει ρύθμισης είναι κατ’ ανώτατο 130.000 ευρώ (σε αυτό περιλαμβάνονται τυχόν πέραν του ενός δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, περίπτωση κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα).

Το εισοδηματικό κριτήριο προσδιορίζεται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι ενώ προστίθενται επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο.  Σχετικά με το «κούρεμα» του δανείου, σημειώνεται ότι δεν θα είναι οριζόντιο. Θα γίνεται στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Στη ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία, μια θέση που είχε από την αρχή υποστηρίξει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ.

Όλα τα δικαιολογητικά θα εισέρχονται σε μια πλατφόρμα, που με αντικειμενικά κριτήρια θα αποφασίζει την υπαγωγή ή όχι κάποιου στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Στην πλατφόρμα θα υποβάλλονται όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, ενώ θα είναι δυνατή και η παρακολούθηση του συνολικού δανεισμού του σε όλες τις τράπεζες.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.  Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας συζητήθηκε στη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση και οι δανειστές θα κρίνουν αν η πρόταση της κυβέρνησης και των δανειστών μπορεί να μειώσει τα κόκκινα δάνεια. Η έκθεση τους θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου.