Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Τερέζα Μέι ηττήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή των Κοινωτήτων, καθώς καταψηφίστηκε η πρόταση που έκανε για να λάβει περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, ενώ καταψηφίστηκαν και οι τροπολογίες  που είχαν υποβληθεί από το Κόμμα των Εργατικών και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Η τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα των Εργατικών, με την οποία ζητούσε να είναι η 27η Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους έναντι 306. Η τροπολογία του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που ζητούσε την παράταση του άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 315 έναντι 93.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, υποστήριξε πως είναι ορατό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία, ενώ υπερασπίστηκε την Τερέζα Μέι και τις προσπάθειες που κάνει.

«Φυσικά και θέλουμε να κρατήσουμε στο τραπέζι το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία. Στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί αν δεν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά νομικά υφίσταται και είναι χρέος της κυβέρνησης να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Ερωτηθείσα για τις απειλές παραίτησης Συντηρητικών βουλευτών σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στην ημερομηνία για το Brexit (29 Μαρτίου), ανέφερε με νόημα ότι «παραιτήσεις από κυβερνήσεις συμβαίνουν. Τα συναισθήματα των ανθρώπων για το Brexit είναι πολύ έντονα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα για το backstop, δηλαδή την αποτροπή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (χώρα της ΕΕ) – Β. Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). «Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευθετηθεί το ζήτημα του backstop, προκειμένου να μπορέσει να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο. Εκεί έχει επικεντρωθεί η κυβέρνηση».

Η Λίντσομ στήριξε τη Μέι, λέγοντας ότι κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας πως η ψηφοφορία της Πέμπτης δεν αλλάζει κάτι. «Η πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα αφιέρωσε 18 ώρες στη Βουλή των Κοινοτήτων για να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ από τον Οκτώβριο έχει αφιερώσει συνολικά 39 ώρες για τον σκοπό αυτό. Έχει επιδείξει μεγάλη αφοσίωση σε αυτό τον σκοπό. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά τρόπο για να πάρει δεσμεύσεις σχετικά με το backstop και στη συνέχεια να φέρει στο κοινοβούλιο μια ακόμα καλύτερη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό τον σκόπελο».

Σημειώνεται ότι δεν έχουν διαψευστεί οι πληροφορίες που αναφέρουν πως η Τερέζα Μέι προσανατολίζεται να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση λίγες μέρες πριν την 29η Μαρτίου στο βρετανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση, καθώς θα τους τεθεί το δίλλημα να ψηφίσουν τη συμφωνία ή να οδηγηθούν σε Brexit χωρίς συμφωνία, που για τους περισσότερους θεωρείται καταστροφικό σενάριο.