Ο Ράμα έβαλε και επίσημα στο τραπέζι το θέμα της μεγάλης Αλβανίας, τονίζοντας πως η ένωση της χώρας του με το Κόσοβο αποτελεί πρωταρχικό του στόχο. «Η ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δεν είναι το σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φοκλοριστική πράξη».

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, που δήλωσε ότι ο Ράμα «πιέζει περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αρκέστηκε να απαντήσει πως «για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας, τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς».

Ο Ράμα έμπλεξε και την Ελλάδα στο ζήτημα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι συζητά μαζί της  για αυτό το θέμα, χωρίς να γίνει όμως πιο συγκεκριμένος. «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό των συνόρων, τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός του Ράμα εγείρει ζήτημα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».