Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», όπως μεταφέρει η «Αυγή». ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα, Ντόναλντ Οχάουερ, τόνισε:

«Θέλω να είμαι πολύ προσεχτικός και να έχω όλα τα στοιχεία πριν μιλήσω για δολοφονία. Το γεγονός όμως ότι ο Εμπουκά πέθανε μέσα στο Τμήμα δημιουργεί σίγουρα πολλά ερωτηματικά», σημειώνει ο κ.Οχάουερι, τονίζοντας ότι πολλοί συμπατριώτες του τού έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμό «μέχρι λιποθυμίας» από αστυνομικούς στο συγκεκριμένο Α.Τ.

«Μέσα στο ασανσέρ όπου δεν υπάρχουν κάμερες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ.Οχάουερι. Αναφέρει δε ότι ο ίδιος ο Εμπουκά είχε πέσει στο παρελθόν θύμα ξυλοδαρμού στο ΑΤ Ομονοίας, περίπου 8 μήνες πριν.

Προσθεσε επίσης ότι δεν ενημερώθηκε αμέσως για τον θάνατο του συμπατριώτη του, γεγονός που ίσως να παίζει ρόλο στο να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη, ενώ ανέφερε επίσης: «Για όποιο λόγο και αν ήταν στο τμήμα, ας τον συλλάβουν, ας τον δικάσουν, όχι να τον σκοτώσουν».

Αναφέρθηκε επίσης και στον φόβο που υπάρχει εντός της κοινότητας του. «Δεν υπάρχει κάποιος που να μην φοβάται να μιλήσει», σημείωσε.

Όπως προσθέτει η «Αυγή»,η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι ο Μαμάν Σούμπεκ προσήχθη στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής, 8 Φεβρουαρίου, στο ΑΤ Ομονοίας, για εξακρίβωση στοιχείων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, ο νεαρός μετανάστης έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που περίμενε στην αίθουσα αναμονής, χωρίς προηγουμένως να διαμαρτυρηθεί για κάποια αδιαθεσία. Δικυκλιστής του ΕΚΑΒ που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

«Δεν προκύπτει αστυνομική βία» υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

«Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, για τον θάνατο 34χρονου Νιγηριανού στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας δεν προκύπτει αστυνομική βία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με την ανκοίνωση της ΓΑΔΑ, «ο αλλοδαπός, υπήκοος Νιγηρίας, προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας, στις 11:30 της 8ης Φεβρουαρίου 2019. Κατά τον χρόνο παραμονής του στον χώρο αναμονής του αστυνομικού τμήματος έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει κάποια αδιαθεσία στους αστυνομικούς. Άμεσα κλήθηκε και προσήλθε, περίπου στις 12:20, προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β, οπότε διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Αναμένονται από την ιατροδικαστική υπηρεσία τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου».

«Δολοφονία» καταγγέλλει Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής 

«Ένας άντρας από τη Νιγηρία, από την κοινότητά μας, δολοφονήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ομόνοια από την ελληνική αστυνομία» καταγγέλλει η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής που αποκάλυψε την υπόθεση και κάνει λόγο επίσης για επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας σε βάρος των μεταναστών και αναφέρει ότι τα μέλη της αισθάνονται συνεχώς ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Ολόκληρη η καταγγελία

Ένας άντρας από τη Νιγηρία, από την κοινότητά μας, δολοφονήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ομόνοια από την ελληνική αστυνομία.

Χρειάζεται να βγούμε έξω και να φωνάξουμε.
Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα πριν χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε ήδη δύο άτομα ακόμη από την κοινότητα μας που έχουν δολοφονηθεί πρόσφατα από την αστυνομική βία. Και πολλά ακόμη άτομα έχουν χάσει τις ζωές τους εδώ και χρόνια αντίστοιχα και δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Ακούμε καθημερινά για ξυλοδαρμούς από την αστυνομία ατόμων αφρικανικής καταγωγής όπου τους εγκαταλείπουν στο δρόμο μετά για να πεθάνουν. Οι δολοφονίες αυτές αποσιωπούνται.

Ο Ebuka ήταν πατέρας 2 παιδιών, το ένα νεογέννητο. Τον πενθούν οι γυναίκα του, τα παιδιά του, η κοινότητά του. Στεκόμαστε αλληλέγγυα με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η αστυνομία δεν μας προστατεύει. Ως Αφρικανική Κοινότητα στην Ελλάδα αισθανόμαστε συνεχώς ότι οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο.

Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ebuka!

Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής