Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων υπουργών μετά τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Θ. Μωραΐτης, δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα καθώς διέκρινε πως υπάρχουν προϋποθέσεις για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, ενώ τόνισε πως στρατηγικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η ακροδεξιά και ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ.

«Αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας. Γι αυτούς τους λόγους είμαι εδώ και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Στρατηγικός αντίπαλος είναι η ακροδεξιά και ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας. Να διαμορφώσουμε όρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης μακράς πνοής που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν πως οι ψηφοφόροι στην εκλογική του περιφέρεια τον επέλεξαν με άλλο κόμμα, τόνισε πως δεν επέλεξαν με άλλο κόμμα και θα μιλήσει γι' αυτό εκτενώς τις επόμενες μέρες. «Το 2012 ήμουν υποψήφιος, το 2015 έκανα την πολιτική μου επιλογή και θα είμαι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική μάχη»

Ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, έκανε λόγο για ενδυνάμωση της διεθνούς προοπτικής της χώρας και στήριξης των ανθρώπων που υποφέρουν, με προοδευτικό και θετικό πρόσημο. «Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ενδυναμώσουμε τη χώρα μας στη διεθνή προοπτική της και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν. Είναι ανάγκη όλα αυτά να γίνουν με προοδευτικό και θετικό πρόσημο, που θα δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας».