Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε ότι η αφίσα που αναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook της ουγγρικής κυβέρνησης είναι «απίστευτη». Στην αφίσα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος, γνωστός επικριτής του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, να χαμογελούν μαζί με το κείμενο: «Έχετε επίσης το δικαίωμα να ξέρετε τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες!» με κόκκινα και λευκά κεφαλαία γράμματα.

Ένας υπότιτλος αναφέρει πως η ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει υποχρεωτικές ποσοστώσεις επανεγκατάστασης μεταναστών, να περιορίσει τα δικαιώματα συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών και να καταστήσει ευκολότερες τις αφίξεις με «μεταναστευτική θεώρηση διαβατηρίου».

«Είναι σοκαριστικό που μια τέτοια γελοία θεωρία συνωμοσίας έχει φθάσει να γίνει mainstream σε τέτοιο τον βαθμό. Δεν είναι αλήθεια πως η ΕΕ υπονομεύει την προστασία των εθνικών συνόρων, ακριβώς το αντίθετο. Και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τις λεγόμενες ανθρωπιστικές θεωρήσεις διαβατηρίου. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν σε ποιο βαθμό θέλουν να αποδεχθούν τη νόμιμη μετανάστευση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Koμισιόν.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά των μεταναστών το 2015, με την άφιξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μεταναστών, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους πέρασαν από τη χώρα προς τη δυτική Ευρώπη. Η στάση του Ορμπάν απέναντι στη μετανάστευση έχει ενισχύσει την υποστήριξη για το κόμμα του, το Fidesz, το οποίο προηγείται άνετα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.