Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στο Κογκρέσο (367 υπέρ – 57 κατά) τάχθηκε υπέρ της αναστολής της ισχύος εκτελεστικού διατάγματος που είχε υπογράψει ο Μπολσονάρου περί των κρατικών απορρήτων. Το διάταγμα που θέλει να περάσει ο Μπολσονάρου δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κυβέρνησης να διαβαθμίζουν έγγραφα ως απόρρητα ή άκρως απόρρητα να διαβαθμίζουν έγγραφα ως απόρρητα ή άκρως απόρρητα.

Σήμερα, η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα καταθέσει στο Κογκρέσο το σχέδιό του για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που προβλέπει  σημαντική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το σημερινό ασφαλιστικό είναι επιβλαβές για την οικονομία της χώρας, καθώς καταναλώνει περισσότερες από τις μισές ομοσπονδιακές δαπάνες.

Η ήττα της κυβέρνησης στην αίθουσα της Βουλής ακολούθησε την αποπομπή ισχυρού υπουργού που ενεπλάκη σε σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση των εκστρατειών κάποιων από τους υποψήφιους του κόμματος του Μπολσονάρου για το Κογκρέσο στις φετινές εκλογές.

Ο υπουργός Μπεμπιάνου, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εκστρατεία και στη νίκη του υποψήφιου της ακροδεξιάς για την προεδρία, αλλά ενεπλάκη σε σύγκρουση με έναν από τους γιους του προέδρου, προκαλώντας κυβερνητική κρίση που κράτησε αρκετές εβδομάδες. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περίπου 310 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία