Με αφορμή τον θάνατο του 19χρονου ντελιβερά από τη Θεσσαλονίκη, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για περισσότερο από ένα μήνα, το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κτενάς, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι οι εργοδότες τους δολοφονούν.

Τόνισε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν σκοτωθεί 14 συνάδελφοι του και ζήτησε να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που θα αναγκάζει τους εργοδότες να τους παρέχουν τα κατάλληλα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους. «Ζητάμε να ψηφιστεί ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τους εργοδότες, να παρέχουν όλα τα μέσα που προβλέπει η νομοθεσία για τα μηχανάκια, τα καύσιμα, και τα μέσα ατομικής».

Παράλληλα, δήλωσε πως «όταν διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε, οι εργοδότες μας κάνουν αγωγές» και έφερε ως παράδειγμα μια υπόθεση που εκδικάζεται αύριο, με ιδιοκτήτη εστιατορίου να διεκδικεί αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ από τέσσερις υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον θάνατο του 19χρονου η Επιτροπή κατήγγειλε τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι ντελιβεράδες. «Οι εργοδότες, παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ έχουν την κύρια ευθύνη: μας έχουν ανασφάλιστους ή υποασφαλισμένους, αρνούνται να μας πληρώνουν τις προσαυξήσεις από αργίες, νυχτερινά. Τα τελευταία χρόνια μας κλέβουν κυριολεκτικά τα Δώρα κι όταν διαμαρτυρόμαστε μας ξυλοκοπούν, μας μηνύουν για δυσφήμιση κτλ. Απαιτούν να εργαζόμαστε δεκάωρα/δωδεκάωρα, πολλές φορές χωρίς ρεπό, κάτω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιόνια, βροχές, καύσωνες κτλ), να πηγαίνουμε γρήγορα τις παραγγελίες γιατί λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις με λιγότερους διανομείς απ όσους απαιτούνται. Κι όλα αυτά με δικό μας μηχανάκι, βενζίνες, εξοπλισμό κτλ.»