Ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην παρέμβασή του ότι η Ελλάδα είναι διεθνώς γνωστή για την καθημερινή κακοποίηση κάθε λογής ζώων, προσθέτοντας ότι «το αρνητικό κλίμα επιδείνωσε ακόμη πιο πολύ η συγχαρητήρια ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι επηρέασε έμμεσα και άμεσα βουλευτές και υπουργούς, ώστε,  να καταψηφίσουν την πρόταση»

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη:

Η χώρα μας σήμερα είναι, δυστυχώς, διεθνώς γνωστή για την καθημερινή κακοποίηση κάθε λογής ζώων: αδέσποτων, ζώων συντροφιάς, παραγωγικών ζώων, ζώων που χρησιμοποιούνται για «αναψυχή» ή δήθεν εκπαιδευτικούς λόγους.

Οι σχετικές καταγγελίες από κάθε γωνιά της χώρας δίνουν και παίρνουν και παρά την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια δεν διαπιστώνεται καμιά ουσιαστική πρόοδος. Μόλις χθες η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την κακοποίηση  κουταβιών σε περιοχή της Ηλείας.

Η Παιδεία είναι το πρώτο που σκέφτεται κανείς ως αντίδοτο σε αυτή την αντιζωοφιλική  «κουλτούρα» – αλλά χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει καρπούς. Έτσι, η ισχυροποίηση και θωράκιση του Νόμου με κάθε τρόπο προβάλλει ως επείγουσα και επιτακτική.

Η συνταγματική κατοχύρωση της Προστασίας των Ζώων, ως συμβολική περισσότερο χειρονομία ενίσχυσης των υφιστάμενων, αλλά πλημμελώς εφαρμοζόμενων νόμων και ως ισχυρό μήνυμα προς τη δικαστική εξουσία και την αστυνομία για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, προβάλλει ως αναγκαία πολιτική παρέμβαση προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει το διεθνές προοδευτικό Κίνημα για την Προστασία και την Ευζωία των κάθε λογής ζώων.

Ατυχώς, η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24Α ναυάγησε, μέσα σε ένα κλίμα ακατανοησίας, σύγχυσης και διφορούμενων ερμηνειών για την τύχη του συγκεκριμένου άρθρου στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή.    

Το αρνητικό κλίμα επιδείνωσε ακόμη πιο πολύ η συγχαρητήρια ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι επηρέασε έμμεσα και άμεσα βουλευτές και υπουργούς, ώστε,  να καταψηφίσουν την πρόταση. Προβληματική, το λιγότερο, αυτή η παρέμβαση που πιστεύουμε ότι θα διαψευστεί αρμοδίως.

Επιβάλλεται τώρα, το συντομότερο δυνατό, όσα περιελάμβανε η πρόταση του άρθρου 24Α για την Προστασία των Ζώων να περιληφθούν σε Νόμο και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Μια σύγχρονη, προοδευτική και με ενσυναίσθηση Αριστερά δεν μπορεί παρά να υιοθετεί δίχως κανένα δισταγμό το αίτημα ενός πολυπληθούς και διαρκώς αυξανόμενου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για την Προστασία και την Ευζωία των άλλων μη ανθρώπινων, νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων.

Αλλά και  το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να αντιληφθεί τι έχει συμβεί και να διορθώσει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.