Ο Α. Πέρσι δήλωσε στο BBC ότι περισσότεροι από 30 βουλευτές των Συντηρητικών είναι αποφασισμένοι να βγάλουν εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα παραίτησης τους σε περίπτωση που η Μέι δεν αιτηθεί την παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέι έχει ξεκαθαρίσει ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ. Η Μέι δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι όροι που έχουν τεθεί από την ΕΕ (με τους οποίους έχει συμφωνήσει η Μέι) δεν είναι ευνοϊκοί για τη Βρετανία.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει πιθανότητα να συζητήσουν εκ νέου τους όρους. Την Τετάρτη η Μέι ταξίδεψε και πάλι στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσει στην ΕΕ τα νέα της σχέδια για το backstop, δηλαδή την αποτροπή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (χώρα της ΕΕ) – Β. Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), ωστόσο έλαβε μια ακόμα αρνητική απάντηση από την Κομισιόν.

Κινείται σε λεπτό πάγο η Μέι

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Πέρσι θεωρεί ότι η απαίτηση να μην υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, έχει ενώσει τους υπέρμαχους και τους πολέμιους του Brexit. «Είμαστε μια ομάδα βουλευτών που αποτελείται από ανθρώπους και των δύο τάσεων. Νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει πως μερικοί συνάδελφοι μας δείχνουν αδιαλλαξία, αρνούμενοι να δουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο. Ο κόσμος αρχίζει και δυσανασχετεί βλέποντας πως κάποιοι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, ενώ άλλοι παραμένουν αδιάλλακτοι».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αποχώρησαν από το κόμμα των Συντηρητικών τρεις βουλευτίνες που τάσσονται κατά του Brexit.  Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το κόμμα της Μέι δεν κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία, ακόμα και με την αποχώρηση 30 βουλευτών, καθώς οι Συντηρητικοί μετρούν 314 έδρες, ενώ οι Εργατικοί (που έχασαν προ ημερών 8 βουλευτές) μετρούν 247 έδρες. Ωστόσο, σε περίπτωση μαζικής αποχώρησης βουλευτών η Μέι θα χάσει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο εντός του κόμματος της.