Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τη μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι η διοίκηση της αριστεράς κατάφερε με τη νέα διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ να διαχειριστεί σημαντικά προβλήματα με απόλυτη διαφάνεια, ενώ στάθηκε και στα εύσημα που έχουν δοθεί από την Κομισιόν.

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είπε ότι εδώ θα υπάρξει παρέμβαση εξυγιαντική. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κατάφερε, με τη νέα του διοίκηση, να διαχειριστεί μείζονος σημασίας προγράμματα για πρόσφυγες και μετανάστες. Τα διαχειρίστηκε με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να μπορεί να πει κανείς κουβέντα, για προβλήματα στη διαχείριση. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών αποφαίνεται ότι όλα έγιναν καλώς, με απορροφητικότητα 98% και με επιβράβευση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Αυτή είναι η διοίκηση που άσκησε η Αριστερά, σε αυτό το δύσκολο και φαύλο τοπίο. Σήμερα το θωρακίζουμε, και θεσμικά, με σεβασμό στα δικαιώματα του προσωπικού και δίνουμε προοπτική ομαλής μετάβασης στο νέο φορέα».

«Ξόδευαν χωρίς να δίνουν λογαριασμό»

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είχαν μετατρέψει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε έναν βαθύτατα διεφθαρμένο μηχανισμό, χρησιμοποιώντας το ως πολιτικό εργαλείο και όπλο για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς, ενώ την ίδια στιγμή οι παλιές διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ξόδευαν κάθε χρόνο εκατομμύρια σε διαφημιστική δαπάνη, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας φορέας που μολονότι διέθετε ένα αξιόλογο προσωπικό, ταυτόχρονα ήταν και ένας βαθύτατα διεφθαρμένος μηχανισμός. Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό εργαλείο και όπλο από κυβερνήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσει κάθε είδους σκοπούς, που κάθε άλλο είχαν σχέση με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και των νοσημάτων. Με τη νομοθετική παρέμβαση που φέρνει η κυβέρνηση, ερχόμαστε να κλείσουμε τον κύκλο της σαπίλας και της διαφθοράς των προηγούμενων χρόνων και να αποτρέψουμε τη μελλοντική δυνατότητα, σε κάποιους να ξανακάνουν τα ίδια.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ξόδευε χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, 6 με 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο διαφημιστική δαπάνη, σε διάφορα sites υπαρκτά και ανύπαρκτα, διότι δεν ήταν στο δημόσιο λογιστικό. Περιγράφονται όλα στο πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ένα πόρισμα από το οποίο πολλές προτάσεις τις υιοθέτησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Αλλάζουμε και όνομα στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, για να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με το παρελθόν».

«Δέσμια των ιδεοληψιών της η κυβέρνηση»

Ο Ιάσων Φωτήλας της ΝΔ απέρριψε τις κατηγορίες του υπουργού, λέγοντας ότι τα περί αμαρτωλού παρελθόντος του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάργησή του, δεν πείθουν. Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κάνει ουσιαστική μεταρρύθμιση, καθώς είναι δέσμια των ιδεοληψιών της.

«Καμία μεταρρύθμιση δεν γίνεται. Θα αντικατασταθεί το παλαιό με το παλαιότερο και θα αποδειχθεί σύντομα. Δεν χρειάζονται δυσκίνητοι οργανισμοί με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην εποχή του Μεσοπολέμου. Χρειάζονται δομές με σχετική αυτονομία, ώστε να μπορούν να κινητοποιήσουν άμεσα το ιατρικό, επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση, δέσμια ιδεοληψιών, μετατρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και θα προκύψουν προβλήματα στο επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού και στην ευελιξία του».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή. «Πρόκειται περί μεταμφίεσης. Έχουμε τον ίδιο οργανισμό με λίγο πολύ τους ίδιους στόχους, διευρυμένους ίσως, ο οποίος με το ίδιο προσωπικό στο ίδιο κτίριο θα κάνει την ίδια δουλειά που έκανε πριν. Τώρα δεν το λέμε ΚΕΕΛΠΝΟ, το λέμε ΕΟΔΥ. Η μόνη αλλαγή που γίνεται, είναι η αλλαγή από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου».