«Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει σήμερα ως βιασμό, τη συνουσία που προκύπτει μετά από εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά περιοριστικό ορισμό, που δυστυχώς συμβάλλει στην επικράτηση της ατιμωρησίας και της κουλτούρας κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού» σημειώνει η οργάνωση, που διεξάγει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να να αλλάξει ο ορισμός του βιασμού στη νομοθεσία και να ορστεί απλώς με την απουσία συναίνεσης.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, σε αντίθεση με τον ορισμό που θεμελιώνεται στην άσκηση σωματικής βίας, αναγνωρίζεται επίσης από τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η Σύμβαση, που επικυρώθηκε νομοθετικά από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018, απαιτεί από όλα τα κράτη να ποινικοποιήσουν κάθε μη συναινετική πράξη σεξουαλικής φύσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για το σκοπό αυτό, η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ένωσε τις δυνάμεις της με τη σκηνοθέτρια Μαρίνα Δανέζη για τη δημιουργία τεσσάρων βίντεο με σκοπό την προώθηση της εκστρατείας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την κινητοποίηση της κοινωνίας, και την ενεργοποίηση του ελληνικού νομοθετικού σώματος. Τα βίντεο αυτά αφηγούνται τέσσερις ιστορίες βιασμού, υπό περιστάσεις στις οποίες κάθε γυναίκα έχει βρεθεί, και στις οποίες η ασφάλεια της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Μέσα από τα βίντεο, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία, γίνεται σαφές ότι μια γυναίκα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του βιασμού σε κάθε πτυχή της ζωής της. Οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορούν ενδεχομένως να εκτυλιχθούν στο εργασιακό περιβάλλον, σε μια βόλτα στο πάρκο, σε μια οικογενειακή συνάντηση, σε έναν χώρο διασκέδασης. Οι θύτες δεν είναι απαραίτητα άγνωστοι στο θύμα, συχνά πρόκειται για τον εργοδότη ή τον συνάδελφο, ένα συγγενικό πρόσωπο, έναν φίλο ή μια γνωριμία σε μια βραδινή έξοδο.

Η έκκληση για την αλλαγή του ορισμού του βιασμού μπορεί να βρεθεί εδώ