Όπως μεταδίδει το BBC, μια πολίτης σκοτώθηκε και 12 ακόμα τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων κατά των πολιτών που επιχείρησαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία, παρά το ότι η κυβέρνηση Μαδούρο έχει διατάξει το κλείσιμο τους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη διάθεση φαρμάκων και τροφίμων που θα διαθέσουν οι ΗΠΑ στα σύνορα Βενεζουέλας – Βραζιλίας το Σάββατο και έχουν αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων και τη φύλαξη τους. Παράλληλα, έχει  αποφασιστεί το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική.

Παρά την απόφαση του Μαδούρο να κλείσει τα σύνορα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ξεκαθάρισε πως «η Βραζιλία θα προχωρήσει κανονικά στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα». Εκπρόσωπος του Μπολσονάρου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκρουσης, καθώς πρόκειται απλά για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δεν εντοπίζει προς το παρόν καμία πιθανότητα να υπάρξουν προστριβές, διότι μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια».

Στο μεταξύ, η Βενεζουέλα έχει αποφασίσει το κλείσιμο και των συνόρων με την Κολομβία. Παρά την εντολή της κυβέρνησης, ο Γκουαϊδό έχει ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στα σύνορα μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να παραλάβουν τα τρόφιμα. Πολλές δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευθεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, κοντά στη συνοριακή γέφυρα Τιενδίτας, την οποία έχουν αποκλείσει στρατιώτες.