Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Καβάλας, ο Ευ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις εκλογικές συνεργασίες που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και αν το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να είναι μια δύναμη με την οποία μπορεί να συνταχθεί. Δήλωσε πως στο ΚΙΝΑΛ μέχρι στιγμής «δεν είναι αρκετά Σοσιαλδημοκράτες» για να μπορέσουν να συνεργαστούν, ενώ επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να χάσει την ταυτότητα του ως κόμμα της Αριστεράς.

«Η κριτική που ασκώ στο ΚΙΝΑΛΛ δεν είναι ότι είναι Σοσιαλδημοκράτες και εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι ότι δεν είναι αρκετά Σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή, δεν θεωρώ ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί τόσο εσωτερικά που δεν θα έχει πολιτικό στίγμα. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει ένα Κόμμα της Αριστεράς με τη δική του ταυτότητα, με τη δική του ιδεολογία. Όταν λέμε “κόκκινο, κόκκινο, πράσινο” το ένα από τα δύο κόκκινα είναι η Αριστερά, το άλλο είναι η Σοσιαλδημοκρατία.

Είναι προφανές ότι θα ήταν καλύτερο το ΚΙΝΑΛΛ να ήταν στο ίδιο ρεύμα ιδεών τώρα που είναι το Κόμμα του Κόστα στην Πορτογαλία ή του Σάντσες στην Ισπανία. Δεν το έχουμε αυτό. Το πληρώνει, όμως, το ΚΙΝΑΛΛ αυτό. Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά αυτή τη στιγμή το πληρώνει. Γι' αυτό βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι μας προσεγγίζουν και σε ομάδες και κατά μόνας. Δηλαδή, υπάρχει ένα ρεύμα ανθρώπων, που ειδικά μετά από τις Πρέσπες είπαν ότι δεν μπορεί να κάνουν συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά και του Βορίδη και του Γεωργιάδη. Και σε αυτό θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις».

«Βασική αντιπολίτευση τα ΜΜΕ»

Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό διαστρέβλωσης των δηλώσεων του από τη ΝΔ, που ακολούθησε δημοσιεύματα ΜΜΕ, δήλωσε ότι το ανησυχητικό είναι πως η αντιπολίτευση γίνεται από τα ΜΜΕ και όχι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι σοβαροί πολιτικοί και οι σοβαροί δημοσιογράφοι, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να μην τσιμπάνε σ’ αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις και να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αλλάξουν. Κοιτάξτε, ο τρόπος που έχουν εξελιχθεί τα Μέσα από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη, είναι πολύ ανησυχητικός. Δηλαδή, ουσιαστικά, η βασική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ. Δεν είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Χτες, στην ομιλία μου στην πόλη σας, προσπάθησα να το διασκεδάσω κάπως με χιούμορ, αλλά έχει και το σοβαρό κομμάτι το fake news. Και τι κάνει το fake news: Σπρώχνει στην πάντα, στο περιθώριο, σοβαρές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Δηλαδή η συζήτηση αν πρέπει όλα τ’ αυγά να μπουν στο καλάθι των μειώσεων φόρων ή πρέπει να έχουμε και μειώσεις φόρων αλλά και να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος, είναι μια σοβαρή συζήτηση.Το fake news δεν επιτρέπει αυτή τη συζήτηση. Και αυτό είναι κακό όχι για τη Νέα Δημοκρατία, είναι κακό για μας, είναι κακό για το πολίτευμα, τη φύση και την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

«Διαφορετικά οικονομικά μοντέλα με ΝΔ»

Ερωτηθείς για τις διαφορές που υπάρχει ανάμεσα στο οικονομικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό της ΝΔ, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να εφαρμόσει ένα παρωχημένο μοντέλο που φέρνει οικονομική ανισότητα και πολύ φτωχό κοινωνικό κράτος. Υποστήριξε ότι αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσελκύσει επενδύσεις και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις.

«Το οικονομικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει η Νέα Δημοκρατία, ότι με τη μείωση των φόρων θα έρθουν οι επενδύσεις και μετά θα έρθει η απασχόληση, δεν είναι ένα καινούργιο πράγμα, το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές. Σας θυμίζω ότι όλες οι χώρες του νότου πριν από την κρίση, πόσο μάλλον τώρα, είχαν μεγάλη ανεργία ακόμα και στις εποχές της ανάπτυξης, μεγάλη ανισότητα, πολύ φτωχό κοινωνικό κράτος και θεωρώ ότι στη σύγχρονη εποχή πρέπει να έχεις ένα αναπτυξιακό σχέδιο για να έχεις δουλειά.

Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που παίρνει υπ' όψιν τί είδους χώρα είμαστε, ότι είμαστε μια χώρα που έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις και άρα δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, ότι αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται και βοήθεια, πρέπει να συνεργαστούν, χρειάζονται να συνεταιρισθούν για να μπορούν να παράγουν και να έχουν μια εξωστρέφεια. Κι εμείς έχουμε κι ένα άλλο πιστεύω, ότι βεβαίως να έρθουν επενδύσεις και να έρθει η απασχόληση, αλλά μπορεί να βοηθήσεις στην απασχόληση για να έρθουν και οι επενδύσεις. Δηλαδή αυτό που κάνει το υπουργείο Εργασίας, να βοηθήσει ανθρώπους να μπουν στην αγορά εργασίας, και μέσα από τη ζήτηση αλλά και μέσα από τα προγράμματα, αντιστρέφει το επιχείρημα. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δουλεύουν, θα υπάρχει κατανάλωση και αυτό θα δημιουργήσει τις συνθήκες και για επενδύσεις. Γιατί κι ένας επενδυτής, θέλει να υπάρχει και ζήτηση για να μπορεί να επενδύσει».