Σύμφωνα με το πρακτορείο Russia Today, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Έκλεισαν τα σύνορα με Βραζιλία και Κολομβία, καθώς από τις δύο χώρες θα επιχειρηθεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και φάρμακα από τις ΗΠΑ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, υπογράμμισε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τα σενάρια που διακινήθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ και ανέφεραν πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας σκότωσαν μια πολίτη και τραυμάτισαν 12 ακόμα, όταν επιχείρησαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα Βενεζουέλας – Βραζιλίας για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. «Ο Μαδούρο δεν θα έδινε ποτέ εντολή να ανοίξουν πυρά εναντίων αμάχων», δήλωσε από τα κεντρικά του ΟΗΕ και τόνισε ότι όλα αυτά τα σενάρια αποτελούν προσπάθεια των ΗΠΑ να προβοκάρουν.

Νέες απειλές από ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως ο στρατός της χώρας θα πρέπει να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη χώρα. «Οι ΗΠΑ προτρέπουν το στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ευθέως τους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που αναμένεται τη Δευτέρα να έχει συνάντηση με ηγέτες των χωρών – δορυφόρων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, υπογράμμισε πως θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την Βενεζουέλα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο αντιδράσει βίαια απέναντι στην προσπάθεια χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εάν υπάρξει βία οποιουδήποτε είδους, εάν υπάρξει αρνητική αντίδραση οποιουδήποτε είδους από την ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, μπορεί να ανακοινωθούν μέτρα από τον αντιπρόεδρο και τους ηγέτες άλλων χωρών για να στενέψει ακόμα περισσότερο ο διεθνής οικονομικός κύκλος».

Τα βλέμματα στην Κολομβία

Ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, βρίσκεται από την Παρασκευή στην Κολομβία, όπου έγινε δεκτός από την κυβέρνηση της και πολίτες που αποδοκιμάζουν τον Μαδούρο. Τόνισε ότι θα παραμείνει στα σύνορα μέχρι να περάσουν στη χώρα όλα τα φάρμακα και τα τρόφιμα που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Υπογράμμισε ότι ο Μαδούρο και η πολιτική του είναι παρελθόν και κάλεσε για μια ακόμα φορά τον στρατό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όπως αναφέρει το Telesur, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, κάλεσε τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, να σταματήσει να στηρίζει τις προσπάθειες πραξικοπήματος και να αφήσει τον λαό της Βενεζουέλας να ζήσει ειρηνικά. «Καλούμε τον Ντούκε να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει να προσφέρει τα εδάφη της χώρας του για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Τραμπ, που είναι ενάντια στη θέληση του λαού να ζήσει με ειρήνη και λαϊκή κυριαρχία».

Ο παράγοντας Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε στο πρακτορείο ΤΑSS, ότι η χώρα του βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τη Ρωσία, η οποία θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε προκλήσεις σήμερα. «Η Ρωσία  σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση επίθεσης. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες στο τραπέζι, αλλά η απόφαση θα είναι συλλογική και όχι μόνο από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Αρεάσα. Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας. «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση, ελπίζω να μην φτάσουμε μέχρι εκεί. Αν όμως χρειαστεί, θα το κάνουμε».