«Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα», είπε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκουτά της Κολομβίας, πόλη στα σύνορα με τη χώρα του.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού της χώρας σε κρίση που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Ο Γκουαϊδό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών αύριο στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Τη Δευτέρα, θα συμμετάσχω στη συνάντηση της Ομάδας της Λίμας», προκειμένου «να συζητήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών και τον (Αμερικανό) αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τις πιθανές διπλωματικές ενέργειες», μετά τη βίαιη αποτροπή της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τόνισε.

Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τα βίαια επεισόδια της χθεσινής ημέρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο. Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί ως χθες στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

«Σήμερα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του καθεστώτος, ο κόσμος είδε το χειρότερο πρόσωπο της δικτατορίας της Βενεζουέλας», υποστήριξε ο Γκουαϊδό.

Στα επεισόδια στα σύνορα της Βενεζουέλας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Foro Penal, ενώ πάνω από 300 άλλοι τραυματίστηκαν χθες Σάββατο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.