Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» ο Τ. Πετρόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ένταξης και των εταιριών στη ρύθμιση των 120 δόσεων και απάντησε πως το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοικτό, επισημαίνοντας πως «από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις», ενώ θα κληθούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε διάστημα δέκα ετών.

Ερωτηθείς για τις παλιές οφειλές και το τι προβλέπεται στη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση, έκανε λόγο για επανυπολογισμό οφειλών από το 2002, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισπράξεις. «Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες μέχρι την ημερομηνία της ρύθμισης οφειλές των μη μισθωτών, ενεργών και μη ενεργών που επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζω ότι το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκε προ ΕΦΚΑ. Όταν επιβάλλονταν εξοντωτικές εισφορές που οδηγούσαν σε αδιέξοδα και σε λουκέτα. Αυτό, από την 1/1/2017 μέχρι σήμερα, κατά κανόνα δεν συμβαίνει. Όμως και τώρα λόγω των παλαιότερων δυσβάσταχτων οφειλών υπάρχουν περιπτώσεις μη καταβολής εισφορών. Η ρύθμιση με επανυπολογισμό από το έτος 2002 και μετά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισπράξεις και θα εκμηδενίσει περιπτώσεις μη καταβολής των σημερινών χαμηλών εισφορών».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ, προσθέτοντας πως θα υπάρξει αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την ένταξη στη ρύθμιση. «Για τη νέα ρύθμιση θα υπάρξει αυστηρό χρονικό περιθώριο εντός του οποίου υποχρεωτικά θα πρέπει να ζητήσουν οι οφειλέτες την ένταξή τους στις ρυθμίσεις. Διαφορετικά θα ευνοούσαμε την επανάπαυση των ασφαλισμένων και την αδράνεια σε βάρος των εσόδων του ΕΦΚΑ».

«Δεν μοιράζουμε υποσχέσεις και δανεικά»

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «προεκλογικές παροχές» της κυβέρνησης όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ο Τ. Πετρόπουλος απάντησε πως αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία να ονομάζονται παροχές οι αποκαταστάσεις των αδικιών που υπέστησαν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μοιράζει υποσχέσεις και δανεικά, ούτε σπαταλά ότι επιτυγχάνει με κόπο ο ελληνικός λαός.

«Είναι προσβλητικό για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της βίαιης προσαρμογής που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να χαρακτηρίζεται ως “παροχολογία” η αποκατάσταση των αδικιών, ο τερματισμός των περικοπών, η ελάφρυνση από τα βάρη του παρελθόντος και η βελτίωση της ζωής των πολιτών. Είμαστε μια κυβέρνηση που εκπληρώνει τις υποσχέσεις της. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ανατάξαμε την οικονομία. Ξεκινήσαμε από ελλείμματα, πετύχαμε πλεονάσματα. Κάνουμε πράξη αυτά τα οποία λέγαμε ότι θα κάνουμε. Είναι το αποτέλεσμα των θετικών επιτευγμάτων της πολιτικής μας. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, υπενθυμίζω ότι είχαμε πει από την έναρξη της κυβερνητικής μας θητείας ότι θα κάνουμε τέτοιου είδους ελαφρύνσεις βαρών μόλις αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό το πετύχαμε. Και προχωράμε.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν σπαταλά ό,τι με κόπο επιτυγχάνει ο ελληνικός λαός. Δεν μοιράζει υποσχέσεις και δανεικά. Αυτό έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει πλεονάσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Λαμβάνει μέτρα απάλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της πολυετούς κρίσης στηρίζοντας κατά προτεραιότητα τους πλέον αδύναμους και τη διασφάλιση καλύτερων όρων για όλους. Διορθώνει αδικίες. Προχωρεί σε θετικές παρεμβάσεις με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες».