Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε πως η Μέι ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε επέκταση του άρθρου 50 και να αναβάλει την προκαθορισμένη ημερομηνία για το Brexit (29 Μαρτίου). Ο Έλγουντ ξεκαθάρισε πως είναι κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα μπει σε «πειρασμό» να παραιτηθεί αν η Μέι δεν δώσει παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης. Μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν γνωρίζει σχετικά με την πρόθεση της Μέι να ανακοινώσει την αναβολή του Brexit, ο Έλγουντ απέφυγε να απαντήσει. «Αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα είμαι υπέρ αυτής της απόφασης, καθώς δεν συμφέρει κανέναν στη Βρετανία να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία».

Πέρα από τις δεδομένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η Μέι δέχεται πλέον έντονες πιέσεις και από τους υπουργούς της, προκειμένου να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως «όπλο» το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία. Πέρα από τον Έλγουντ, οι υπουργοί Εργασίας, Δικαιοσύνης και Επιχειρήσεων, έχουν ξεκαθαρίσει πως το Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι καταστροφικό για τη Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι από το κόμμα της Μέι έχουν ήδη αποχωρήσει τρεις βουλευτίνες.

Η Μέι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να φέρει τη συμφωνία για το Brexit προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων και ότι δεσμεύεται ότι αυτό θα γίνει έως τις 12 Μαρτίου, 17 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν θα φέρουμε μια σημαντική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα αλλά θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τις 12 Μαρτίου. Εξακολουθεί να είναι εφικτή η αναχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου και αυτό είναι που εργαζόμαστε για να κάνουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Μέι φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο η αποχώρηση να αναβληθεί έως και δύο μήνες, αφού στελέχη της κυβέρνησής της έχουν καταρτίσει σειρά σχεδίων, τα οποία κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παραιτήσεις υπουργών.

Τελεσίγραφο από την ΕΕ

Όπως αναφέρει το Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συνομίλησε την Κυριακή με τη βρετανίδα πρωθυπουργό και της ξεκαθάρισε πως η Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε στάση αναμονής λόγω των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στη Βρετανία.

Τόνισε ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν σίγουρα  ότι μια πρόταση για τη μελλοντική πορεία μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, πριν επανεξετάσουν το θέμα κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου. Σήμερα η Μέι θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την Τρίτη θα κάνει δήλωση στην Βουλή των Κοινοτήτων ενημερώνοντας ξανά τους βουλευτές σχετικά με την προσπάθειά της να καταφέρει νομικά δεσμευτικές αλλαγές για το ιρλανδικό backstop, δηλαδή την δικλίδα ασφαλείας για αποφυγή επαναφοράς «σκληρών» συνόρων στη διχοτομημένη Ιρλανδία.