Σε ποινή κάθειρξης 7 ετών χωρίς ελαφρυντικό καταδικάστηκε σήμερα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, για τα «δωρεάν νοσήλια» σε επιφανή πρόσωπα στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ωστόσο οι δικαστές χορήγησαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση του και δεν θα πάει φυλακή.

Ο Μαρτίνης  καταδικάστηκε για το αδίκημα της απιστίας κατ´ εξακολούθηση καθώς κατά τους δικαστές, επεφύλασσε προνομιακή μεταχείριση στις τιμές νοσηλίων που παρείχε σε πολιτικούς, συγγενείς τους, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.ά την περίοδο 2007 έως 2010.

Την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο, εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε «επώνυμου» χωρίς οικονομικά προβλήματα, σχεδόν το σύνολο του κόστους δαπανηρών εξετάσεων και νοσηλίων. Εκτιμάται ότι ο Μαρτίνης παρείχε τέτοιους είδους εξυπηρετήσεις σε 8.100 περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε να απαλλάξει τους πρώην διοικούντες το «Ερρίκος Ντυνάν» από το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ που τους είχαν καταλογίσει για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων.