Όπως αναφέρει το capital.gr, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη ακριβότερη χώρα στις χρεώσεις κινητής στην Ε.Ε., με φτηνότερες χώρες την Ιταλία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. Ως σχετικά φθηνές χώρες στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρονται οι Ρουμανία, Σουηδία, Δανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, και Ισπανία, ενώ ως ακριβές οι Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία, Κροατία, Σλοβακία και Μάλτα.

H Ελλάδα εμφανίζεται να είναι ακριβότερη σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο από 4% (στα προγράμματα για 500 MB) έως και 86% (στα προγράμματα για 10 GB). Στην κατηγορία των 5 GB, η χώρα μας, ωστόσο, εμφανίζεται να είναι ακριβότερη κατά 64% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, στα 20 GB κατά 60%, στην κατηγορία του 1 GB κατά 29% και στην κατηγορία των 2 GB κατά 6%.

Εκτός όμως τον υψηλών χρεώσεων που επιβάλλουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αιτία είναι και η υψηλή φορολογία, καθώς οι χρεώσεις  αφορούν στο τέλος κινητής τηλεφωνίας που κυμαίνεται από 12% έως 20% ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, καθώς και το ΦΠΑ 24%, από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη.

Σκυταλοδρομία αυξήσεων

Όπως είχε αναφέρει το TPP σε ρεπορτάζ του, τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα συνεχών αυξήσεων των τιμών. Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  σε συνδυασμό με  έρευνα αγοράς της εταιρείας QED,  για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ένωση που έχουν δημιουργήσει η Vodafone, η Cosmote και η Wind) και με ένα δημοσίευμα της Καθημερινής, οι τιμές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου, υπό τον τίτλο «Μια 20ετία με το κινητό στο χέρι», εκτιμά πως οι ελληνικές χρεώσεις είναι οι μικρότερες στην Ευρώπη, δικαιολογώντας μάλιστα τις όποιες αυξήσεις, σε σχέση με τις «χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών».

Τρία χρόνια αργότερα και σε πλήρη αντιδιαστολή με τις παραπάνω αιτιάσεις, τον περασμένο Οκτώβριο, η Κομισιόν ανακοινώνει πως «το Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα είναι Πανάκριβο». Έτσι τουλάχιστον μεταφράζει την έρευνα «Mobile Broadband Prices – Final Report» η Καθημερινή, που διαπιστώνει πως ένας κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει να διαθέσει το 10% του εισοδήματός του για να έχει ένα καλό πακέτο ίντερνετ, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος διαθέτει από 0,5% έως 2,5%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι κατά 90% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης των «28». Των οποίων η πλειοψηφία των μελών, το περασμένο έτος μείωσαν κατά 4% τις τιμές τους, ενώ στη χώρα μας «αυξήθηκαν οριακά».

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία της Κομισιόν αφορούν τις τιμές πριν την επιβολή του περιβόητου φόρου στην κινητή τηλεφωνία, με τις εταιρείες να διαμαρτύρονται τόσο έντονα που κατάφεραν να ενημερώσουν αποτελεσματικά τους συνδρομητές σε αυτή την περίπτωση.